Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević: Zašto je srbijanska ministrica govorila neistine?

aleksandra-pandurevic12

Predsjedavajuća poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević iznenađena je izjavom potpredsjednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, da Vijeće ministara BiH “koči” izgradnju mosta između Bratunca i Ljubovije, te ocijenila da su takve tvdnje u funkciji izborne podrške Miloradu Doduku čija je savjetnica bila u ranijem periodu.

Reagirajući na tvrdnje koje su, jučer tokom posjete gradilištu mosta na Drini kod Ljubovije, dali ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, Pandurević je za Fenu istakla da su iznijeli neistine u vezi s tim projektom, koji se finansira i iz budžeta institucija BiH.

Ako je, kaže, ministrica Golić u predizbornoj kampanji te i ovu investiciju koristi za političke obračune, neshvatljivo je zašto Zorana Mihajlović “govori neistine, jer svi radovi na mostu idu planiranom dinamikom”.

Mihajlović i Golić tokom posjete gradilištu

Mihajlović i Golić tokom posjete gradilištu

– Tokom zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Srbije svi ministri iz BiH su bez riječi podržali da se većina troškova za izgradnju tog mosta finansira iz budžeta institucija BiH. Granični prijelazi na obje strane, i BiH i Srbije, finansirat će se iz budžeta BiH, a most iz sredstava Vlade Srbije. To znači da iz budžeta BiH i Srbije idu sredstva za čitav projekat, dok Vlada Republike Srpske učestvuje sa simboličnim iznosom, od oko pet posto vrijednosti investicije i to je sva istina – kazala je Pandurević.

Naglasila je da će u budžetu institucija BiH za narednu godinu biti planirana sredstava za izgradnju graničnih prijelaza, na prostoru oko izgrađenog mosta.

– Do tada treba sklopiti sporazum o kategorizaciji graničnih prijelaza kako bi bio dozvoljen i teretni saobraćaj. Taj sporazum je u finalnoj fazi i nikakvih problema i otvorenih pitanja nema – istakla je Pandurević i napomenula da Mihajlović treba da zna da za taj sporazum nije nadležno Vijeće ministara BiH, već o tom pitanju pregovara Komisija za integrisano upravljanje granicom, u kojem su, uglavnom, funkcioneri SNSD-a.

Očekuje od Vijeća ministara BiH da uputi pismo Vladi Srbije “zbog nekorektnog ponašanja” Zorane Mihajlović.