Pandurević: Pojedine banke u RS-u bile “servis SNSD-a za pljačku naroda”

pandurevic press

Članica Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević tvrdi da su i Bobar banka i Balkan investment banka, odnosno Banka Srpske, ali i 120.000 prevarenih žiranata i nekoliko hiljada korisnika kredita u švicarskim francima (CHF), dokazi da su pojedine banke u RS-u posljednjih 10 godina „bile servis SNSD-ove vlasti za pljačku naroda i javnih dobara preko odabranih banaka“.

-Umjesto da uvede red u bankarski sektor, štiti narod, zaštiti 120.000 prevarenih žiranata, opljačkane i uništene korisnike kredita u CHF-u, Agencija za bankarstvo RS-a, pod dirigintskom palicom vlasti u RS-u, štitila je interese pojedinih banaka jer su im one u stvari bile servis za pljačku – navela je Pandurević na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Bobar banka, Balkan investment banka, odnosno Banka Srpske bile su im, tvrdi, „tek protočni bojler za pljačku novca od prodaje ‘Telekoma RS-a’ koji su kroz kreditne linije dijelili partijskim tajkunima, prijateljima, savjetnicima i drugima“.

pandurevic press1

FOTO I. K. / Fokus.ba

Podsjetila je da je prema saopćenju Tužilaštva BiH u „slučaju Bobar banke“, direktna šteta načinjena građanima 123 miliona KM, a indirektna vjerovatno mnogo veća.

– O kolikom iznosu novca je riječ i šta se sve za njega moglo uraditi govori sljedeći podatak. EU je u obnovu čitave BiH nakon poplava ulužila 85 miliona KM i za tih 85 miliona su obnovljene kuće za više od 16.240 osoba, obnovljeno i opremaljeno 156 škola, 12 obdaništa, šest zdravstvenih ustanova, četiri centra za socijalni rad, tri općinske zgrade, 114 puteva i mostova, kao i 31 objekta za vodosnadbjevanje i kanalizaciju – precizirala je Pandurević.

Osim toga, dodala je, dodijeljeni su i grantovi za 116 malih i srednjih preduzeća i 1.270 poljoprivrednih proizvođača, čime je sačuvano i otvoreno više od 5.600 radnih mjesta, te provedeno pet mjera za smanjenje rizika od katastrofa kojima su četiri škole i jedna administrativna zgrada zaštićene od potencijalnih poplava i klizišta.

– Zamislite šta se tek moglo uraditi da su 123 miliona od prodaje ‘Telekoma RS-a’ plasirana u razvojne projekte RS, umjesto što ih je Investiciono-razvojna banka (IRB) RS-a preko Bobar i Balkan investment banke ‘poklonila’ savjetnici predsjednika Dodika, Željki Dragičević, njegovim biznis prijateljima Miroslavu Miškoviću i Draganu Đuriću, litvanskim tajkunima koji su opljačkali ‘Birač’ i iz RS-a odijeli stotine miliona KM, a Agencija za bankarstvo RS sve to blagosiljala – ustvrdila je Pandurević.

Da je taj novac plasiran u interesu naroda, danas bi, kaže, u Istočnom Sarajevu imali novu bolnicu Kasindo i radio bi RAOP, borci ne bi bili nezaposleni i poniženi, djeca stradalih bez perspektive, dvije trećine stanovništva ne bi živjelo u siromaštvu i ne bi imali više penzionera nego zaposlenih.

– Ali u strahu zbog svojih prijatelja, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku sada su krivi oni koji rasvjetljavaju pljačku i kriminal, a ne oni koji su pljačkali – kazala je Pandurević i navela da niko osim njega „ne želi da brani kriminal u Bobar banci počinjen uz blagoslov Agencije za bankarstvo RS-a“.

Da zaista štiti interese naroda, Dodik bi, kaže, pozvao i ohrabrio Tužilaštvo BiH da se utvrdi ko je iz trezora Bobar banke odnio 10 miliona KM.

SDS, zaključila je, daje punu podršku svim istražnim i pravosudnim institucijama u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom, i očekuje da “pljačke” Bobar banke, Balkan investment banke, ali i „Birača“ u Zvorniku dobiju sudski epilog.