Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević: SNSD je pravosuđe RS-a predao “na tacni”

aleksandra-pandurevic12

Protokol iz Brisela o reformi pravosuđa u BiH, umjesto obećanog ukidanja Suda i Tužilaštva BiH, donosi još jedan sud na nivou BiH i ukida entitetska podvijeća Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) – upozorila je danas članica Predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević.

-Kada im je zbog poigravanja referendumom zaprijećeno oduzimanje stanova i vila u Portorožu, Beču, Monte Karlu, otrčali su u Brisel i potpisali ono što su im stranci ponudili, predajući pravosuđe Republike Srpske na tacni. Umjesto podvijeća za RS, koje sada predlaže sudije i tužioce u Republici Srpskoj, iz Brisela su nam donijeli dva nova podvijeća-sudija i tužilaca, koja omogućavaju da sudije i tužioce u Republici Srpskoj bira Federacija BiH, i Viši sud na nivou BiH – navela je ona na pres-konferenicji u Istočnom Sarajevu.

Sastanak u Briselu je, naglasila je, pokazao da SNSD-ovu vlast zanimaju samo dvije stvari: kako da se izvuku iz referenduma i da im ne bude zamrznuta imovina u inostranstvu te kako da izbjegnu procesuiranje krupnog kriminala u predmetima Bobar banka, Birač, Balkan investment banka, Robna kuća „Boska“ itd.

Pandurević je dodala da vlasti SNSD-a „pravosuđe RS vrijedi manje od 300 miliona ukradenih preko Bobar banke“.

-Ovo je za režim u RS borba da sačuvaju oteto i opljačkano. Ovo je njihova borba za slobodu, da ne odgovaraju. Mi im poručujemo da neće biti nikakvog novog suda na nivou BiH, da neće ukinuti podvijeće RS pri VSTV, i da će odgovarati za svaku marku ukradenu preko Bobar banke, Boske, Balkan investment banke, Glinice iz Birača…, kazala je Pandurević.

Podsjetila je i da se 2011. godine Dodik poigravao referendumom jer je tada Tužilaštvo BiH vodilo istragu o izgradnji zgrade vlade i autoputa Banja Luka-Gradiška.

-Kada je sa Zlatkom Lagumdžijom dogovorio da se ti predmeti prebace Specijalnom tužilaštvu kako bi ono zatvorilo istragu, odustali su i od referenduma. Sada je ista stvar. Protokol iz Brisela je pokazao da njih ne zanima što se ne procesuiraju zločini nad Srbima, nego kako da se oslobode istraga o kriminalu, zaključila je Pandurević.

Dodala je još da „dogovor Željke Cvijanović s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, da se boravišna taksa naplaćuje uz pomoć Granične policije, predstavlja također grubi atak Cvijanovićkine vlade na nadležnosti Republike Srpske, koji SDS neće podržati“.