Pandurević: Vlada RS-a napravila tajne obaveze prema MMF-u preko leđa ratara

aleksandra pandurevic444

Srpska demokratska stranka (SDS) neće podržati povećanje akciza na naftu, jer je to “grobarski pohod” Vlade Republike Srpske (RS) i premijerke Željke Cvijanović na poljoprivrednike, izjavila je šefica poslaničkog Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Komentarišući jučerašnju izjavu premijerke Željke Cvijanović da bi poslanici SDS-a trebalo da podrže povećanje akciza, jer su se “i oni (SDS) obavezali jednako kao i entitetske vlade prema Reformskoj agendi sa EU i prema aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), gdje svako ima dio posla”, Pandurevićeva je pozvala Cvijanović da konačno javnosti pokaže pisma namjere MMF-u i ako na njima bude bio potpis ijednog funkcionera SDS-a “da će ih javno pojesti”.

– Vlada Željke Cvijanović je uništila poljoprivrednike više nego sve poplave i suše u zadnjih 20 godina zajedno. Umjesto da im isplaćuju podsticaje za ovu godinu, oni im još uvijek duguju desetine miliona KM za prošlu godinu i još bi dodatno da ih opterete skupljom naftom da bi kompenzovali budžetske deficite nastale neracionalnom javnom potrošnjom – ocijenila je Pandurević.

Naglašava da su Reformskom agendom preuzete mnoge obaveze poput vladavine prava, borbe protiv korupcije, socijalno-ekonomskih reformi, smanjenja deficita i javnog duga, kao i prestanka zapošljavanja u javnom sektoru.

– I šta je od toga uradila Cvijanovićeva? Povećala deficit i javni dug, nagomilala nove zaposlene u javnim preduzećima i organima uprave, pa onda daleko od očiju javnosti napravila tajne obaveze prema MMF-u i to preko grbače poljoprivrednika i građana – zaključuje Pandurević.

Komentarišući navode entitetske premijerke da je “irelevantno šta kaže Mladen Bosić i da njega ne slušaju ni kadrovi njegove stranke, a kamoli da ga slušaju kadrovi SNSD-a”, Pandurević kaže da te riječi više govore o Cvijanovićevoj nego o Mladenu Bosiću.

– Kako komentarisati nekog ko je uhvaćen u aferi “dva papka”? Nakon takvog skandala i sramote, svako ko ima obraza, sakrio bi se u mišiju rupu. Premijerka Cvijanović ostaće upamćena samo po izjavi da je zahvaljujući njenoj Vladi produžen vijek građana RS – dodala je šefica poslaničkog Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.