Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dan žena

Panel diskusija “Ženska prava između generacija”, ženski aktivizam u fokusu

l_ffc8d221ca4de859f5c215fb087b8da6

Novinarka i aktivistica Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, rekla je da joj je kao novinarki bilo posebno važno da kroz svoju profesiju promovira rodno osjetljivi jezik i ravnopravnost spolova

Žene u Bosni i Hercegovini napravile su značajne korake kada su u pitanju ženska prava i ravnopravnost spolova, ali njihova borba na mnogim frontovima, u privatnoj i profesionalnoj sferi, i dalje traje. Rečeno je to tokom današnje panel diskusije „Ženska prava između generacija“ koja je održana u Sarajevu uoči obilježavanja Međunarodnog dana žena, u organizaciji TPO Fondacije i Univerzitetskog gender resursnog centra i uz podršku Ambasade Švicarske u BiH.

Govoreći o poziciji žene u akademskim krugovima, profesorica Nermina Zaimović-Uzunović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici kazala je da se u vrijeme dok je ona studirala uopće nije diskutovalo o temama ravnopravnosti.

– Postojala je diskriminacija, postojalo je i nasilje u porodici, ali to se sve svodilo u okvire privatne sfere. U akademskoj zajednici nisam se nikada osjećala neravnopravno, ali u vrijeme kada su došli prvi višestranački izbori, odjednom se ta neravnopravnost jasno vidjela – nije bilo žena kandidatkinja na izborima, a tokom rata žene koje su dale svoj doprinos na različite načine su praktično postale nevidljive – rekla je Zaimović-Uzunović.

Aktivistica Lana Jajčević kaže da je u periodu prije raspada Jugoslavije ženski aktivizam na ovim prostorima praktično bio nepoznanica.

– Sticajem okolnosti imala sam priliku vidjeti kako taj aktivizam izgleda u drugim zemljama, tako da sam poslije rata sa grupom prijateljica osnovala SOS telefon. Prva dva poziva koje smo dobili bili su od žena koje su doživjele nasilje u porodici. Kroz te slučajeve vidjeli smo da moramo mijenjati i zakone i svijest ljudi o tome da nasilje nad ženama nije nešto što je privatna stvar – naglasila je Jajčević.

Novinarka i aktivistica Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, rekla je da joj je kao novinarki bilo posebno važno da kroz svoju profesiju promovira rodno osjetljivi jezik i ravnopravnost spolova.

– Kada je riječ o zaštiti ženskih prava, vrlo je važna ta individualna poruka koju možemo poslati i kroz neke stvari koje se ponekad mogu činiti banalnim, poput toga da je do prije nekoliko decenija kod nas bilo krajnje neobično, pa čak i šokantno da žena nakon vjenčanja zadrži svoje prezime. Borba protiv podržavanja rodnih stereotipa i patrijarhalnih obrazaca ponašanja mora biti zadaća medija. Nedopustivo je da većina medija u BiH nemaju nikakve dokumente koji se tiču rodnih politika – rekla je Rudić i dodala da su žene na uredničkim i menadžerskim pozicijama u bh. medijima znatno manje zastupljene nego muškarci.

O tome šta znači biti novinarka i aktivistica danas u BiH govorile su i novinarke Amela Hajvaz i Aida Mehmedović-Čičak.

– Mlade osobe u BiH danas je veoma teško potaknuti na aktivizam – kaže Amela Hajvaz.

Ona je poručila mladima da budu društveno odgovorni i da se angažiraju na rješavanju svakodnevnih problema, za početak u svojim lokalnim zajednicama.

Aida Mehmedović-Čičak kazala je da se u svom novinarskom radu nije željela baviti „ženskim“ temama koje su joj pokušavali nametnuti, te da žene često biraju da uopće ne sudjeluju u medijskom prostoru jer smatraju da im tu nije mjesto.

O položaju žena u politici govorila je Lana Prlić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

– Žena je uvijek ‘nečija’, ženama se uvijek postavlja to pitanje kako balansiraju porodični život i posao, dok muškarce to niko ne pita. Kada sam odlučila da se bavim politikom, proglašavali su me ljubavnicom, vanbračnim djetetom, bilo je problematično moje prezime… Morala sam da radim puno više i puno teže od svojih kolega kako bih dokazala svoje vrijednosti – rekla je Prlić.

Svaki pojedinac može doprinijeti borbi protiv rodnih stereotipa i ravnopravnom položaju žena u društvu, poručile su panelistice.

Moderatorica panela, profesorica Jasna Kovo, podsjetila je prisutne na značaj borbe žena za njihova prava i ravnopravnost spolova kroz historiju i naglasila da se stečena prava žena ne trebaju uzimati olako, jer se u tom slučaju lako mogu i izgubiti.

Panel diskusiji u Kamernom teatru 55 prisustvovali su i učenici tri sarajevske gimnazije.

Učenice sarajevskih škola su tokom diskusije posebno istaknule važnost obrazovanja, solidarnosti i podržavajućeg okruženja za žene, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.