"Sloboda narodu"

Panelu „Obrazovanje u službi vlasti?“ je pravi smisao dao najmlađi učesnik Festivala

SN2021_Tin i Rubina

Šta sve može jedan trinaestogodišnjak u Bosni i Hercegovini?

Festival Sloboda narodu organizovan je u Sarajevu od 17. do 19 juna i okupio više od 30 govornika iz cijelog regiona, slobodnih mislilaca, čuvara vatre slobodne misli. Najvažniji cilj projekta Sloboda narodu i Festivala uopšte je da se omogući da se čuje glas slobode, omogući razmjena mišljenja, praktikuje slušanje drugih i drugačijih i odgovorno i angažovano društveno djelovanje.

Panel – „Obrazovanje u službi vlasti?“ pod moderatorskom palicom Rubine Čengić, okupio je regionalno priznate stručnjake – Borisa Jokića, Aleksandra Baucala i Nenada Veličkovića ali je najzanimljiviji dio bio učešće trinaestogodišnjaka Tina Bendera Dobardžića. Tin je pažljivo slušao sesiju i potom panelistima postavio pitanja koja se odnose na reformu obrazovanja.

Šta to jednog trinaestogodišnjaka zanima?

Tin ima 13 godina i završio je sedmi razred Katoličkog školskog centra Sv. Josip. Igra košarku u Sparsima već sedam godina, vozi električni skuter sa velikim entuzijazmom i voli da radi sa i na kompjuterima. Tin je završio i nekoliko kurseva programiranja (Scratch, Java Script), a još 2019. godine položio je C1 nivo engleskog jezika. Bio je član omladinskog žirija 2019. i 2020. na Sarajevo Film Festivalu. Ovaj trinaestogodišnjak, kako kaže njegova mama, voli čitati sve što mu padne pod ruku i voli Dubiozu Kolektiv.

Tin je pitao paneliste: “Kako se mi učenici možemo uključiti u reformu obrazovanja? Kako mi možemo pomoći da se sistem obrazovanja više okrene ka nama? Kad god pokušamo u razredu reći nešto, uvijek je odgovor – pusti to sad, to nije naša stvar, nije naša priča… Kako da pomognemo, jer i mi shvaćamo da nam treba promjena i da je promjena nužna?”

Kada nekoga ne čuješ, onda se čini da taj neko nema šta reći

“Rijetko kad se na ovakvim skupovima postavi smisleno pitanje i tebi svaka čast na odličnom i pametnom pitanju. Mladima se treba omogućiti da više sudjeluju u životu škole. Kada čuješ da neko radi nešto dobro, svojim glasom pokušaj dati podršku, jer je važno da taj glas postoji. Jer kada nekoga ne čuješ, onda se čini da taj neko nema šta reći. Ali kad se odvaži i dođe na scenu, onda je to najčešće najpametnije pitanje”, započeo je odgovor Boris Jokić, psiholog i naučnik koji je cijeli radni vijek angažovan na raznim projektima procjene i usavršavanja obrazovnog sistema, no široj je javnosti postao poznat kada mu je dodijeljeno vodstvo reforme obrazovanja u Hrvatskoj 2015. godine.

Prvi Festival Sloboda narodu organizovan je u Sarajevu od 17. do 19 juna. Namjera Festivala bila je da promoviše slobodu govora, različitog mišljenja i civilizovane razmjene slobodnog mišljenja tako što je je okupio ljude koji govore i misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena.

Cijeli panel i kako su se učensici snašli sa Rubininim i Tinovim pitanjima možete pogledati na linku: https://bit.ly/Panel_ObrazovanjeUSluzbiVlasti