BiH

Papa Franjo: Nikad više rata

06/06/2015

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo je tokom euharistijskog slavlja i mise pred skoro 70.000 vjernika na stadionu Koševo u Sarajevu poručio “nikada više rata”, javlja Anadolu Agency (AA).

“U biblijskim čitanjima koja smo poslušali odjeknula je više puta riječ mir. Uistinu, snažna proročanska riječ. Mir je Božiji dar, Božiji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga. Tako i u našem vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavanja čovjeka i zloga. Tako i u našem vremenu težnja za mirom i trudom oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata koji se vodi ‘u dijelovima’ te se u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima”, rekao je papa Franjo vjernicima na Olimpijskom stadionu Koševo.

On je kazao da postoje oni koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati ovu klimu, posebno oni koji nastoje izazvati sukobe među različitim kulturama i civilizacijama te oni koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje.

“Ali rat podrazumijeva djecu, žene i starce u izbjegličkim kampovima, podrazumijeva prisilno napuštanje domova, podrazumijeva razrušene kuće, ulice i gospodarske objekte, podrazumijeva iznad svega tolike razorene živote. Vi to vrlo dobro znate, jer ste sve ovo doživjeli upravo ovdje. Kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol. Danas se, braćo i sestre, još jednom iz ovoga grada uzdiže vapaj naroda Božijega i svih muškaraca i žena dobre volje: nikada više rata”, poručio je papa Franjo.

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da se usred ove ratne klime, poput Sunčeve zrake koja prodire kroz oblake odzvanja Isusova riječ u Evanđelju: “Blago mirotvorcima”.

misa-papa

“Poziv je ovo uvijek aktuelan koji vrijedi za svaki naraštaj. Ne kaže ‘Blaženi propovjednici mira’: svako je sposoban govoriti o njemu čak i na licemjeran i lažan način. Ne. Kaže: ‘Blago mirotvorcima’, to jest, onima koji ga tvore, stvaraju. Stvarati mir svojevrsno je umijeće: zahtijeva se strast, strpljivost, iskustvo, postojanost. Blaženi su oni koji siju mir svojim svagdanjim radom, s gestama služenja, bratstva, dijaloga, milosrđa… Upravo će se ovi ‘Sinovima Božijim zvati’ jer Bog sije mir uvijek i posvuda, u punini vremena poslao je u svijet svojega Sina da imamo mir! Stvarati mir je posao koji se neumorno ostvarauje svakoga dana, korak po korak”, rekao je papa.

Papa Franjo je podsjetio na riječi proroka Izaija da “će mir biti djelo pravde”.

“O kako se mijenjaju stvari kada s milošću Božijom slijedimo ovu zapovijed. To je zbog toga jer se mi mijenjamo. Ona osoba onaj narod kojega sam dosada doživljavao kao neprijatelja, zapravo ima isto lice kao i ja, moje srce, moju dušu. Imamo istoga Oca na nebesima. Dakle, istinska bi pravednost bila činiti toj osobi, tome narodu sve ono što bih volio da bude učinjeni o meni i mome narodu”, rekao je papa Franjo.

On je kazao da je u drugome čitanju Sveti Pavao pokazao prijeko potrebne osjećaje za stvaranje mira.

“Zaodjenite se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući si, ako tko ima protiv kojega kakvu pritužbu. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi”, citirao je papa Svetog Pavla.

Papa Franjo je rekao da su osjećaji ti koji pomažu da ljudi, ondje gdje žive, postanu umjetnici u stvaranju mira.

“No, ne dajmo se zavaravati da ovo ovisi samo o nama. Pali bismo tada u prazni moralizam. Mir je dar Božiji, ne u kakvom magijskom smislu nego upravo u ovomu: On – Krist, sa svojim Duhom, može utisnuti u naša srca i tijela ove osjećaje i učiniti nas istinskim oruđem svojega mira. I, ponirući još dublje, Apostol nam govori kako je mir dar Božiji baš zato jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri sa Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac”, rekao je papa Franjo i završio govor riječima:

“Draga braćo i sestre, molimo danas Gospodina po zagovoru Blažene Djevice Marije, milost da imamo jednostavno srce, puno strpljivosti, želje i zalaganja za pravednost. Molimo ga da budemo milosrdni, da se zalažemo i da stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima, koji nas čini blaženima”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.