Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo u Egiptu: Posjeta je novi korak na putu bratstva među narodima

BiH

20170429_2_23370053_21533692_Web

Papa Franjo stigao je juče u historijsku dvodnevnu posjetu Egipatu, a prvi dan je završio susretom sa koptskim papom Tavadrosom II, javlja Anadolu Agency (AA).

Papa Franjo tokom posjete želi pokazati ujedinjenost hrišćana i muslimana protiv vjerske ratobornosti. Sa Tavadrosom II se sastao u katedrali Saint Mark u Abbasiye.

“Vaša posjeta je novi korak na putu ljubavi i bratstva među narodima. Vi ste simbol mira i ljubavi”, kazao je Tavadrosom II papi Franji.

Podsjećajući na napad na crkvu u Egiptu papa Franjo je osudio napade bilo da su u Egiptu ili u regiji.

“Današnji sastanak je korak ka slobodi i miru”, poručio je papa Franjo. Papa i Tavadrosom II su nakon sastanka predvodili misu u koptskoj crkvi svetih Petra i Pavla gdje je u bombaškom napadu u decembru prošle godine ubijeno 29 ljudi.

Danas će se sastati s predstavnicima male katoličke zajednice u Egiptu, koja broji 165.000 pripadnika te će služiti misu.

Franjo je uoči posjete Egiptu izrazio nadu da će njegov put “dati važan doprinos međureligijskom dijalogu sa islamskim svijetom i ekumenskom dijalogu sa poštovanom i dragom Koptskom pravoslavnom crkvom”.