Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Politički analitičar

Papić: Svima je promakla jedna Dodikova rečenica

zarko papic
Foto: Screenshot/ YouTube

Je li Dodikova reakcija u NSRS-u ljutnja što je Schmidt odlučio zaustaviti krađu izbora ili pak smišljena reakcija na vlastito pristajanje evropskom putu Bosne i Hercegovine?

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a Milorad Dodik još jednom je zaprijetio blokiranjem državnih institucija, ultimativno zatražio poništenje Daytona te insistirao na progonu ambasadora SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine. I to plasira kao reakciju na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje je Christian Schmidt zatražio od domaćih političara prije tri mjeseca uz obećanje da ako oni neće zaustaviti krađu izbora, on hoće.

Je li, dakle, Dodikova reakcija proizvod Schmidtovog angažmana ili pak strateško obesmišljavanje evropskog puta naše zemlje?

Zaoštravanje situacije

Jedno je sigurno, potez je pomno isplaniran, piše Oslobođenje. Tome u prilog ide upravo činjenica da smo znali još od prije Nove godine da će Schmidt intervenisati u korist integriteta izbora, odnosno u pravcu veće sigurnosti da glasovi idu onome kome su i dati. Godinama unazad smo svjedočili vrećama izbornih listića koji su pokradeni.

Ne treba zaboraviti ni da je reakcija proizvod sitnih ustupaka koje je SNSD pravio na državnim nivou i zbog kojih je vjerovatno iz Moskve p(r)ozvan na odgovornost, s obzirom na to da je već odavno ovdje jasno da je sva strategija Rusije destabilizacija ovog dijela Balkana.

Politički analitičar Žarko Papić smatra da je situacija ozbiljna i opasna.

-Reakcija Narodne skupštine, pa i Dodika posebno, mislim da je prije svega reakcija na koncept nametanja zakona koji direktno ugrožava s njihovog stanovišta ono što je Dejtonski sporazum ili njihova vizija stepena autonomije Republike Srpske. Naravno da je ova vrsta reakcije potpuno neprihvatljiva i znači ozbiljnu, opasniju nego do sada krizu. Zašto? Pazite, struktura skupštine je takva da je izborni zakon stavljen u kontekst opšte bezbjednosne i političke situacije. Dakle, nije riječ o klasičnim dodikovskim najavama blokada. Riječ je, mislim, o jednom novom karakteru zaoštravanja situacije. Argumenti za to su – svima je promakao, pridružujem se naravno kritikama i Dodika i Skupštine, prvi put javni politički poziv Republici Srbiji da se umiješa i da brani Republiku Srpsku. Svima je promaklo da izgovorenih 25 posto teritorije za Bošnjake direktno asocira na Karadžića i ono što su najekstremniji srpski nacionalisti nameračili da urade sa Bošnjacima. Dakle, nismo se mi vratili pet godina unazad. Bojim se da se vraćamo više decenija unazad sa ovim nastupom u Skupštini. Ali, govorimo otvoreno. Krizu je uzrokovao Schmidt. Mogao je i sigurno je očekivao reakciju na koju je naišao, najavljena je bila – smatra Papić.

Ozbiljna Trojka

O direktnoj ponudi SDA za rekonstrukciju vlasti na nivou BiH, Papić ističe da tu nije riječ o evropskim integracijama, već dokaz da je Dodik procijenio da je trojka puno ozbiljnija nego što je mislio i da bi lakše, a to je više puta govorio, sa SDA napravio neki dogovor.

Treba kazati i da Dodikov poziv na poništavanje odluka visokog predstavnika jasno znači odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Stoga je neizbježno pitanje ko je Dodik da, u ime svih zemalja koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i onih koje su garanti, donese odluku i da ga još poslušaju?