Paquet: Referendum nema ustavnu osnovu

jean-Eric-Paquet123

Referendum o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine o kojem će se sutra izjašnjavati Narodna skupština Republike Srpske nema ustavnu osnovu i zadire u samu srž BiH, a ukoliko bude održan mogao bi se ugroziti dobar zamah države na putu ka Evropskoj uniji.

Kazao je to danas u Sarajevu direktor pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Jean-Eric Paquet nakon što je održao sastanak s državnim i entitetskim ministrima pravde Josipom Grubešom, Antonom Kasipovićem i Matom Jozićem te predsjednikom Pravosudne komisije Brčko Distrikta Safetom Pizovićem o nastavku Struktuiranog dijaloga o pravosuđu.

Nakon ovog sastanka Paquet je istaknuo da je Struktuirani dijalog dobra platforma za reforme u pravosuđu zbog čega je mišljenja da bi se ovako formulirano referendumsko pitanje trebalo ostaviti po strani ocjenjujući da je potrebno raditi na uspostavljanju funkcionalnog pravosuđa upravo putem Struktuiranog dijaloga.

Paquet je stava da je tokom održavanja ovakvih razgovora napravljen značajan iskorak posebno u pogledu procesuiranja ratnih zločina koji su jedini uvjet za pomirenje u državi nakon ratnih sukoba, ali je dodao da se još mnogo toga treba napraviti.

Na pitanje novinara kako se taj referendum uklapa u zaključke sa sastanka Kasipović je kazao da će u Republici Srpskoj postupati prema onome kako utvrdi Narodna skupština RS-a “ni manje ni više od toga”.

Ministri i Paquet sastanak su ocijenili plodonosnim te su iznijeli stav da će od sada u ovom procesu učestvovati ministri pravde koji kao donosioci odluka moraju snositi i odgovornost za njih, a Grubeša je pozvao predstavnike pravosudnih institucija u BiH, koji su izrazili bojazan da neće biti na ovim sastancima, da imaju povjerenje u njega.

Kako je zaključeno nakon četiri godine bit će to novi model prema kojem će održavati sastanci o struktuiranom dijalog o pravosuđu, ali je najavljeno da će u sastanke o reformi pravosuđa na nivou savjetovanja biti uključeni i stručnjaci.