Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH: Opozicija tvrdi da su SDA i HDZ već postigli dogovor o Mostaru

BiH

komsic parlament bih

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH našla su se tri zahtjeva za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru. IZ SDP-a i DF-a tvrde da su SDA i HDZ već postigli navodni dogovor o Mostaru koji nije na dnevnom redu današnje sjednice, javlja N1.

Poslanici su na početku izglasali razmatranje prijedloga po hitnom postupku.

“Prijedlog koji je dostavio naš klub u potpunosti provodi presudu Ustavnog suda i na ovakav način otklanja se svaki vid diskriminacije među građanima grada Mostara”, kazala je Krišto.

Ona je kazala da je prijedlog HDZ-a na najbolji način utvrdio izjednačenost vrijednosti glasa.

“Uistinu, potrudili smo se da u potpunsti implementiramo presudu Ustavnog suda BiH”, kazala je Krišto.

Lazar Prodanović iz SNSD-a kazao je da je prijedlog HDZ-a za Mostar jedini od tri prijedloga koji poštuje Ustav FBiH.

Saša Magazinović iz SDP-a kazao je da imaju nezvaničnu informaciju kao poslanici da većina ima namjeru da podrži razmatranje po hitnoj proceduri, a onda ih obori.

“Bilo bi dobro da oni koji su govorili da oborimo sve zakone kao Parlament i da danas nema rješenja, šta je nastavak? Da li su to izbori raspisani bez Mostara pa onda neko drugo rješenje, da li je to neko rješenje ispod stola? Ima nekih glasina da i takvo rješenje postoji. Šta ste odlučili da radimo poslije kao Parlament”, pitao je Magazinović.

Damir Bećirović iz Demokratske fronte kazao je da mu je žao što se SDA i HDZ-a igraju sa građanima.

VEZANI TEKST Na društvenim mrežama prave šale na naš račun

“Ja vam mogu reći imena gradonačelnika i dogradonačelnika Mostara koji ste usaglasili. Vi gospođo Krišto ste od Mostara napravili grad slučaj, SDA i HDZ. Kompletan izborni proces u Mostaru vezani su za druga pitanja kao što su izbor člana Predsjedništva i delegata u Domu naroda. Zarad našeg sjedenja ovdje, budite hrabri i izađite pred građane i recite koje ste rješenje donijeli. Umjesto da svi sjednete i riješite pitanje Mostara, igrate se sa građanima Mostara i nama ovdje”, kazao je Bećirović.

Damir Arnaut iz SBB-a kazao je da nije čuo za dogovor SDA i HDZ-a i da je jedino tačno da nikad bliže nisu bili rješenju za Mostar.

“U paketu se razmatra Mostar i izbor člana Predsjedništva i riječ je o klasičnoj trgovini”, kazao je Željko Komšić iz DF-a.