Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa SNSD-a

Parlament BiH: Predat zahtjev za nižu stopu PDV-a na određene namirnice

Beograd: Kuhinja u sklopu crkve dijelila građanima tople obroke
30, March, 2020, Belgrade - Church folk cuisine on French Street used to distribute 2,000 hot meals a day, but as a result of the emergency caused by the coronavirus epidemic, the kitchen no longer works, it decided to distribute essential food and hygiene products to the poor every Monday from early morning until 11am. Photo: M.M./ATAImagesrr30, mart, 2020, Beograd - Crkvena narodna kuhinja u Francuskoj ulici je delila 2.000 toplih obroka dnevno, ali kako sada zbog vanredne situacije usled epidemije korona virusa kuhinja vise ne radi, odlucila je da svakog ponedeljka od ranih jutarnjih sati pa do 11h deli osnovne zivotne namirnice i higijenska sredstva siromasnima.r

Niža stopa PDV-a predviđena je za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovanu dječiju hranu

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje niže stope PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice, potvrdila je Srni šef Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu Snježana Novaković Bursać.

“Zakonsko rješenje ima za cilj poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena usljed globalne inflacije i poremećaja na tržištu na koje ne možemo uticati”, pojasnila je Novaković Bursać.

Ona je dodala da tekst prijedloga podrazumijeva smanjenje stope PDV-a na 10 posto za određenu grupu proizvoda kao mjere koja ima prvenstveno socijalni karakter.

Niža stopa PDV-a predviđena je za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovanu dječiju hranu.

“Uvođenjem niže stope PDV-a želi se uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se obezbijedilo finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene”, istakla je Novaković Bursać.

Ona je dodala da je predviđeno i uvođenje više stope PDV-a koja bi iznosila 22 posto na luksuzne proizvode, čime će se obezbijediti dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće uticati na životni standard građana koji sebi mogu prištiti kupovinu ovih proizvoda.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nedavno Srni da će, kao predsjednik najveće političke organizacije u Republici Srpskoj i BiH, predložiti smanjenje stope PDV-a na brašno, ulje, šećer i ostale osnovne životne namirnice na 10 odsto.

“Diferencirana stopa PDV-a, uz ograničenje marži u maloprodaji, u ovom trenutku bio bi sasvim adekvatan odgovor na inflatorni udar. S obzirom na to da BiH ima najnižu stopu PDV-a u Evropi, smatramo da je vrijeme da se poveća PDV na luksuz, a da porezi na osnovne životne namirnice budu smanjeni”, rekao je Dodik.