Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH usvojio prijedlog Denisa Bećirovića o realizaciji presude “Sejdić-Finci”

denis-becirovic123

Na 38. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 30. novembra, većinom glasova je usvojen prijedlog poslanika Socijaldemokratske partije BiH Denisa Bećirovića, koji predviđa precizne nosioce i rokove za implementiranje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

Ovo je prvi put od 2009. godine da je napravljen jedan ovako važan korak naprijed u implementaciji ove presude. Riječ je o važnoj pobjedi demokratije u najvišem zakonodavnom organu države BiH i politike koja se istinski zalaže za afirmaciju i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda.

Nakon ovakvog glasanja u Predstavničkom domu PS BiH jasno je da Dragan Čović i Bakir Izetbegović ne smiju više vještački i parcijalno izdvajati tzv. hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje, već da trebaju energiju usmjeriti u pravcu implementiranja suštine presude Evropskog suda za ljudska prava, jer je to obaveza države BiH kao članice Vijeća Evrope.

Parlament je ovim glasanjem prekinuo sve dileme i uputio jasnu poruku da je potrebno implementirati presudu “Sejdić-Finci”, a ne izmišljeni predmet “Čović-Ljubić”.

listing1

SDP BiH smatra da je ovim glasanjem Predstavnički dom jasno i glasno poručio da je neprihvatljiva bilo kakva zloupotreba u predmetu “Sejdić-Finci”, koju neki pokušavaju iskoristiti za rješavanje tzv. hrvatskog pitanja i koje, u konačnici, ima interes da crta granicu trećeg entiteta. To je neprihvatljivo i za Parlament BiH i EU, koja mora biti vrlo oštra prema onima koji te zahtjeve upućuju i prema onima koji, na osnovu, tog neprincipijelnog stava zaustavljaju našu zemlju na putu prema EU.

listing2

U poslaničkoj inicijativi dr. Bećirovića stoji da se „Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava BiH, kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

Za ovu inicijativu je glasalo 28 poslanika, a protiv ovog prijedloga glasali su jedino poslanici HDZ-a i SNSD-a. Između ostalog, HDZ je ovim činom konkretno i na djelu pokazao da je njihova proevropska priča obična neistina i da konkretno u praksi nisu spremni podržati presude Evropskog suda za ljudska prava, kaže se u saopćenju za medije.