BiH

redovna sjednica

Parlament FBiH nastavio zasjedanje, raspravljat će o budžetu “teškom” skoro pet milijardi

18/12/2019

Federalni budžet za narednu godinu predložen je u iznosu 4.954.392.401 KM. U odnosu na važeći veći je za 83,0 posto ili 2,25 milijardi KM

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je nastavio zasjedanje nakon što je jučer završena rasprava o Prijedlogu budžeta za narednu godinu, zakonu o njegovom izvršenju i setu zakona koji se odnose na prelazak Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na trezorsko poslovanje.

Poslanici će glasati o tim zakonima, a prije toga očekuje se izjašnjavanje Vlade Federacije BiH o 34 amandmana.

Federalni budžet za narednu godinu predložen je u iznosu 4.954.392.401 KM. U odnosu na važeći veći je za 83,0 posto ili 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog uvećanja je integracija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Donošenjem izmjena tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH) predviđeno je da Zavod PIO/MIO dobije status budžetskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovoga zavoda, od 1. januara biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Ukoliko Predstavnički dom danas, a u četvrtak Dom naroda, usvoje navedena zakonska rješenja, od 3. januara Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje postaje budžetski korisnik, te će prva penzija iz federalnog budžeta biti isplaćena u februaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.