Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH: Obavezna zdravstvena zaštita za neosiguranu djecu

BiH

parlament-fbih3445

Zakon koji je predložila poslanica Demokratske fronte Alma Kratina, a predviđa obaveznu zdravstvenu zaštitu i neosiguranoj djeci iz marginaliziranih grupa, odobren je nakon duže rasprave većinom glasova na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prethodno je taj tekst proceduralno vraćen u nacrt iako ga je Kratina predložila po skraćenom postupku.

Tokom rasprave, pojedinci iz parlamentarne većine govorili su da prijedlog zakona ove vrste treba sačekati iz Federalne vlade jer će sadržavati sistemska rješenja, kao i definiran izvor za finansijsko pokriće. Predlagaču je osporeno da nije kvalitetno riješeno finansiranje niti pribavljeno mišljenje kantona, koje je obavezno zbog toga što je zdravstvo, samo po sebi, u podijeljenoj nadležnosti federalnog i kantonalnih nivoa.

Alma Kratina, pozivajući na prihvatanje njenog rješenja, rekla je da što prije treba ispraviti nepravdu i diskriminaciju prema jednog kategoriji djece od sedam do 15 godina, osobito romskoj, koja zbog zanemarenosti ne pohađaju školu pa nemaju zdravstveno osiguranje, a neka su iz siromašnih porodica u kojima ni roditelji nisu osigurani ni po kom osnovu.

Kratina u njenom tekstu predlaže također ukidanje sadašnje odrednice, diskriminatorne, kako je rekla, u vidu rokova za prijavu zavodu za zapošljavanje (30 do 90 dana) nakon završetka školovanja ili gubitka posla, radi sticanja statusa
osiguranika po osnovu nezaposlenosti.