Parlament FBiH podržao formiranje tima za vođenje pregovora s naftnim kompanijama

BiH

parlament-fbih3445

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je predložene izmjene i dopune Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, u kojem je jedna od novih odredaba da Federalna vlada, svojim rješenjem, imenuje stručni tim za vođenje pregovora i izradu ugovornog modaliteta, čiji članovi moraju biti stručne osobe iz oblasti geologije, rudarstva, energetike, ekologije, prava i ekonomije i koji će s konsultantom učestvovati u pregovorima s naftnim kompanijama.

Interes naftne kompanije je da smanji finansijski rizik pri obavljanju istraživanja i razvojnih aktivnosti, a interes Vlade je da ostvari najpovoljniju moguću kompenzaciju za svoje prirodne resurse bez žrtvovanja svoje okoline.

Novopredloženim izmjenama ostavljena je mogućnost Vladi da može, a nije obavezna, angažovati konsultanta.

– Naime, mogu se steći zakonski uslovi da, nakon prvih pregovora, obuke i stečenog iskustva domaćeg stručnog kadra iz nadležnih organa, Vlada neće imati potrebu da angažuje konsultante za buduće pregovore i ugovore o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru FBiH – rekao je Feni sekretar Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva Stipo Buljan.

Pored toga, dodao je da se pooštravaju kaznene odredbe za nepoštivanje zakona i usaglašene su sa Zakonom o prekršajima.

Naime, Zakon o prekršajima, koji je bio na snazi u vrijeme donošenja Zakona, propisivao je niske kaznene odredbe, pogotovu za visoko profitabilne djelatnosti. Sada su kazne povećane i zbog toga što bi nepridržavanjem propisanih zakonskih odredbi od koncesionara bila prouzrokovana šteta budžetima, a na ovaj je način spriječeno i svjesno kršenje zakonskih odredbi.

Da bi izmjene i dopune Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH mogle stupiti na snagu potrebno je da ih odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.