Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Produžetak ranijih mjera

Parlament FBiH s tri mjeseca kašnjenja donosi odluku o kontroli cijena namirnica!

dom naroda parlamenta federacije fbih

Za to vrijeme došlo je do enormnog poskupljenja životnih namirnica, između ostalog ulja, koje je na području FBiH poskupilo čak 50 posto

Dom naroda Parlamenta FBiH danas će razmatrati odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode te odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Piše: A. DUČIĆ

Riječ je o produžetku mjera iz prošle godine, a koje treba da važe od 1. aprila, dakle sada je to već retroaktivno.

Ova odluka na dnevni red Dom naroda dolazi sa skoro tri mjeseca kašnjenja, budući da ju je Vlada FBiH usvojila još 5. aprila. Istini za volju bila je na dnevnom redu 11. sjednice 27. maja, ali tada je ova sjednica prekinuta te se nastavlja tek danas.

A za to vrijeme došlo je do enormnog poskupljenja životnih namirnica, između ostalog ulja, koje je na području FBiH poskupilo čak 50 posto. Rasle su međutim i cijene drugih životnih namirnica, kao što su šećer i brašno, kao i naftnih derivata-

Inače, prema odluci koja se nalazi na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH prodavači osnovnih životnih namirnica dužni su utvrditi i primjenjivati marže tak oda one u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od 6 posto i u maloprodaju maksimalnu visinu od 8 posto na nabavnu cijenu.

Riječ je o sljedećim životnim namirnicama: sve vrste brašna, hljeba, peciva, kvasac, mlijeko, jaja, šećer, čaj, začini, so, riža, tjestenina, te još 22 proizvoda.