Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH: SDP traži smjenu Sebije Izetbegović ili Upravnog odbora KCUS-a

BiH

damir masic (1)
Foto: I. Kralj

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH danas će na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH predložiti usvajanje dvaju zaključaka koja se tiču protesta ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i povećanja cijena centralnog grijanja.

– Prvim zaključkom predlažemo da Predstavnički dom zaduži Upravni odbor KCUS da Sebiju Izetbegović odmah razriješi dužnosti generalnog direktora. Također, predložit ćemo i to da ovaj dom zaduži Vladu da razriješi Upravni odbor KCUS ukoliko Sebiju Izetbegović ne razriješi dužnosti generalnog direktora – rekao je poslanik Kluba SDP-a Damir Mašić na pres-konferenciji uoči početka sjednice.

Istakao je da su jučer održani protesti pacijenata na onkološkoj klinici KCUS jer su, kako kaže, dobili otpusna pisma prije isteka njihovog liječenja.

– Razlog otpuštanja je nemogućnost njihovog liječenja, odnosno činjenica da niti jedan od aparata za zračenje na KCUS nije u funkciji – dodao je Mašić.

Drugim zaključkom poslanici SDP-a BiH u Predstavničkom domu predložit će da se zaduži federalni premijer Fadil Novalić da Ustavnom sudu FBiH u što kraćem roku podnese Zahtjev za ocjenu ustavnosti „Odluke o visini tarifnih stavova KJKP „Toplane-Sarajevo“ d.o.o. koju je na 78. vanrednoj sjednici održanoj 31. maja donijela Vlada KS, te zahtjev za određivanje Privremene mjere kojom bi se van snage stavila primjena ove odluke do konačne odluke Ustavnog suda.

„Premijer FBiH zadužuje se da u roku od 15 dana od dana usvajanja ovog zaključka, pismeno informiše Predstavnički dom o poduzetim aktivnostima na provedbi zaključka“, stoji u zaključku Kluba poslanika SDP-a.

Mašić je obrazložio da je navedeno odlukom propisano povećanje cijene za korisnike centralnog grijanja koje pruža KJKP „Toplane-Sarajevo“ za 8,3 posto te da njena primjena počinje od 1. aprila.

– Dakle, puna dva mjeseca prije nego što je odluka uopšte donesna. S obzirom na to da takvo propisivanje stupanja na snagu ove odluke jasno krši jedno od osnovnih načela ustavnih i pravnih načela zabrane retroaktivne prmjene propisa, potrebno je da ovlaštena osoba u što kraćem roku pokrene proceduru ocjene ustavnosti Odluke u Ustavnom sudu FBiH s ciljem njenog stavljanja van snage – naveo je Mašić na današnjoj pres-konferenciji u Federalnom parlamentu.

Tom prilikom novinarima se obratio i šef poslaničkog Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić rekavši da će poslanici DF-a podržati inicijativu SDP-a za smjenu Sebije Izetbegović.

– KCUS nije profitabilna organizacija nego medicinska ustanova i strategija koju vodi menadžment – šminkanje finansijskih rezultata, ne može ići preko leđa pacijenata i primarne funkcije KCUS. Ta praksa mora prestati – rekao je Đonlagić.