Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH sutra o budžetu, Čavara prijeti raspuštanjem

BiH

parlament fbih (2)
Foto: I. Kralj

Predstavnički dom Federacije BiH (FBiH) raspravljaće sutra o budžetu FBiH. Dogovor o tome postignut je na sastanku premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) i ministrice finansija Jelke Miličević (HDZ) sa šefovima klubova vladajućih stranaka oba doma.

Oni su razgovarali kako bi iznašli rješenje za budžet i zakazali sjednice oba doma da bi dokument bio usvojen.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH bi trebalo bi da bude održana u petak, 19. januara, a predsjedavajući ovog doma Lidija Bradara istakla je da je prioritet finansijska stabilnost Federacije BiH, prenose mediji.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da budžet mora biti usvojen do 1. februara.

“Što se tiče likvidnosti imamo je, imali smo je cijelu prošlu godinu i imamo pravo trošiti novac u mjesecu januaru, od 1. februara nemamo ako ne donesemo novi budžet. Ovaj budžet ima najveći procenat razvojnih kapitalnih projekata i bila bi šteta ne usvojiti ga, čega su svjesni učesnici pregovora”, kaže Novalić.

Budžet za 2018. godinu federalna Vlada je predložila na vrijeme, ali ne može postati operativan dok ga ne odobre oba doma. Sjednica Predstavničkog doma održana je s tim ciljem prije Nove godine, ali je, zbog političkih nesuglasica parlamentarnih stranaka, prekinuta bez ishoda, dok se Dom naroda nije ni sastao od tada. FBiH je u 2018. godinu ušla bez budžeta potvrđenog u Parlamentu.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara izjavio je da ne bježi od mogućnosti da raspusti oba doma Parlamenta ako ne bude postignut dogovor o usvajanju budžeta.