Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Parlamentarci ponovo glasaju o smanjenju otpremnima, prošli put neki “greškom glasali protiv”

parlament

Predlagač Damir Arnaut, naveo je u obrazloženju da su pojedini zastupnici kazali su da greškom glasali protiv, pa on sada ponovo predlaže isti zakon

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naći će se ponovo prijedlog zastupnika Damira Arnauta da se otpremnine za odlazak u penziju parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH ograniče na 10.000 KM jer nije usvojen na prošloj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, jer nije dobio podršku nijednog predstavnika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH.

Prijedlog da se maksimalna otpremnina smanji sa 35.000 na 10.000 KM je pao jer je 20 poslanika glasalo protiv, dok je 15 bilo “za”, uz 4 suzdržana. Predlagač Damir Arnaut, naveo je u obrazloženju da su pojedini zastupnici kazali su da greškom glasali protiv, pa on sada ponovo predlaže isti zakon.

Arnaut je istakao da će prema konzervativnim pokazateljima najmanje 17 izabranih i imenovanih zvaničnika, te savjetnika, u ovom mandatu steći uvjete za penziju, a time i na otpremninu.

Također, na dnevnom redu su i izmjene Zakona o putnim ispravama koje predlože Arnaut, a izmjene predviđaju da će se zahtjev za izdavanje putne isprave odbiti podnosiocu zahtjeva i u slučaju ako nije izmirio sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece.

To zakonsko rješenje nije podržala nadležna parlamentarna komisija o čemu će danas biti upoznati i poslanici koji će se o tome i izjašnjavati.

Arnaut je predložio još jednu zakonsku izmjenu, u pitanju je Zakon o državnoj službi u institucijama BiH čiji zakonski principi nisu podržani na Ustavnopravnoj komisiji, a izmjene reguliraju pitanja visokih troškova građana koji se prijavljuju na konkurse za radna mjesta u državnoj službi.

Prijedlog precizira da svi kandidati mogu dostaviti obične kopije tražene dokumentacije, a da su samo uspješni kandidati obavezni u propisanom roku dostaviti originale, odnosno ovjerene kopije dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje traženih uvjeta.

Pred poslanicima PD PSBiH danas su i izmjene i dopune Zakona o sistemu državne pomoći kojeg je potrebno dodatno usuglasiti s direktivama Evropske unije, a predlaže Vijeće ministara BiH, kao i nekoliko izvještaja o radu bh. institucija.