Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakazana sjednica oba doma

Parlamentarci postavili neugodna pitanja Vijeću ministara, Čovića i Izetbegovića ništa ne zanima

dom naroda psbih 1

I Nikola Špirić bez pitanja Vijeću ministara. Grubeši postavljena pitanja u vezi sa ANU, Turković u vezi sa zapošljavanjima, a Tegeltiji šta je VM konkretno radilo u 14 mjeseci

Prva posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj poslanici i delegati postavljaju pitanja Vijeću ministara BiH zakazana je za 16. juni. Zaključno sa današnjim danom evidentirana su 36 pitanja parlamentaraca izvršnoj vlasti BiH na čelu sa Zoranom Tegeltijom (SNSD).

Piše: A. DUČIĆ

Zanimljivo je da čelnike HDZ-a BiH i SDA, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji su u rukovodstvu Doma naroda očito ništa ne zanima od Vijeća ministara jer im nisu postavili delegatska pitanja. Još jedan član rukovodstva Doma naroda nije postavio pitanje Vijeću ministara BiH, a to je SNSD-ovac Nikola Špirić.

Denisa Bećirovića, delegata SDP-a u Domu naroda od Vijeća ministara BiH zanima šta je VMBiH uradilo s ciljem pomoći i podrške Osnovnog ugovora između države BiH i Islamske zajednice u BiH. Dženana Đonlagića, poslanika DF-a zanima šta će Vijeće ministara BiH poduzeti radi okončanja procesa pridruživanja BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Kako je Fokus nedavno pisao, članstvo BiH u WTO trenutno blokira Rusija koja ima zahtjeve vezane za tržište FBiH kada je riječ o nafti i naftnim derivatima.

Zukana Heleza (SDP), poslanika u Predstavničkog doma interesuje da li Vijeće ministara BiH ima u planu staviti na Dnevni red zakone iz 14 prioriteta Evropske komisije koja je postavila kao prioritet pred vlasti BiH. Isto pitanje je postavio Adil Osmanović iz SDA.

Damira Arnauta, poslanika iz Naše stranke zanima šta je Vijeće ministara BiH konkretno uradilo u 14 mjeseci svog mandata na obustavljanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na osiguravanju da visina mosta Kopno-Pelješac zaista iznosi 55 metara od vode, oko nabavke vakcina, NATO integracija i izrade zakona o vanjskih poslovima.

Denis Zvizdić (SDA), poslanik Predstavničkog doma, pita Vijeće ministara zašto u zadatom roku nije realiziralo usvojenu inicijativu u ovom domu a tiče se prijedlog zakona o spriječavanju govora mržnje.

S druge strane Dušanku Majkić iz SNSD zanima kako će se Vijeće ministara BiH odrediti prema, kako navodi, neustavnim inicijativama poslanika Predstavničkog doma “ s obzirom na polušaje da se od dvodomnog parlamenta pravi jednodomna skupština”.

Njena stranačka kolegica Sanja Vulića postavila je pitanje ministrici vanjskih poslova Biseri Turković.

– Dana 29. jula 2020. primili ste u svom kabinetu dvojicu zaposlenika Ministarstva za koje ste naveli da su nosioci najviših ratnih priznanja Armije BiH. Ponuđeno im je da izaberu bilo koju ambasadu BiH u svijetu gdje žele da rade, ali su obojica rekla da žele da ostanu u BiH u sjedištu MVP. Koji su to kriteriji na osnovu kojih raspoređujete zaposlenike i kako Nekima nudite bilo koju ambasadu a nekima ne, kako komentarište očito diskriminaciju prema zaposlenim Srbima i Hrvatima kada primate i nudite destinacije po želji nagrađivanim učesnicima proteklog tragičnog sukoba i da li je to poruka Srbija i Hrvatima da su nepoželjni u Ministarstvu – pitanje je Sanje Vulić.

HDZ-ovac Predrag Kožul opet je potegao pitanje imenovanja Martine Mlinarević kao ambasadorica BiH u Češkoj, navodeći da ona nema završen fakultet, te je upitao ministricu kako se regulirao njen radno-pravni status. A njegovu stranačku kolegicu Borjanu Krišto interesuje na osnovu koje odluke su objekti Blažuj i Ušivak proglašeni privremenim centrima za smještaj migranata. Kada je riječ o migrantima još jedan HDZ-ovac, Bariša Čolak, pita kako su potrošena sredstva iz EU za ovu namjenu.

Šemsudin Mehmedović (SDA) Tegeltiju pita je li BiH danas bliže i dalje EU i NATO-u jer je parlamentarna većina u decembru 2019. usvojila plan reformi u oblasti odbrane, dok Sašu Magazinovića (SDP) zanima koji su konkretni razlozi zbog čega nije izvrvšena registracija Akademije nauka i umjetnosti BiH. On je ovo pitanje postavio ministru pravde Josipu Grubeši (HDZ). Slično pitanje je postavio delegat SDA u Domu naroda Safet Softić.

Poslanik Naše stranke Predrag Kojović upitao je ministra odbrane BiH Sifeta Podžića (DF) koji je razlog pa je kao ministar glasao protiv Komisije za saradnju sa NATO-om, dok njegovu stranačku kolegicu Mirjanu Marinković-Lepić zanima zbog čega još uvijek nije počela provjera validnosti diploma.