Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlamentarna skupština NATO-a: Podrška aktiviranju MAP-a za BiH

BiH

20160530_2_16977264_10591337_Web

Na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) u Tirani usvojena je Deklaracija u kojoj zemlje članice PSNATO, uoči predstojećeg Samita NATO-a u Varšavi, daju punu i nedvosmislenu podršku Bosni i Hercegovini u njenim naporima da aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) i u kojoj se zemlje članice NATO-a pozivaju da BiH podrže i pomognu joj na njenom evropskom i evroatlantskom putu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom obraćanja učesnicima proljetnog zasjedanja PSNATO, predsjedavajući PSNATO Michael Turner pozvao je zemlje članice NATO-a da pomognu BiH da još snažnije nastavi započete reforme na evroatlantskom putu. Turner, koji je član Kongresa SAD, pozvao je bosanskohercegovačke političare da učine sve kako bi se MAP aktivirao što je prije moguće.

“Građani BiH zaslužuju našu podršku”, poručio je Turner.

Svi učesnici plenarne rasprave na zasjedanju PSNATO u Tirani, među kojima su bili i predsjednik Parlamenta Albanije Ilir Meta, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i zamjenik generalnog sekretara NATO-a Alexander Vershbow, podržali su evropski i evroatlantski put BiH, te pozvali vodeće političare u našoj zemlji da vrijeme pred nama iskoriste kako bi napravili dodatni reformski zamah u postizanju spoljnopolitičkih ciljeva za koje postoji jasno opredjeljenje.

Tokom zasjedanja PSNATO podržan je napredak koji zemlje Zapadnog Balkana imaju na evropskom i evroatlantskom putu, a lideri tih zemalja pozvani su na jačanje međusobne bilateralne i regionalne saradnje.

Na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) NiH su predstavljali članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSNATO Nikola Lovrinović i Asim Sarajlić.