Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poglavar spc

Patrijarh Porfirije: Nismo sigurni da se granice neće mijenjati u budućnosti

porfirije

Porfirije je ustvrdio da su granice “promjenljiva kategorija”

Otvaranju radova na dijelu autoputa između Beograda i Banje Luke, pored Milorada Dodika i Aleksandra Vučića prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, što su iskoristili za promovisanje teza o srpskom jedinstvu i koketirali s promjenama granica, izazvavši oštru reakciju američke ambasade u BiH.

Postavljanje kamena temeljca na dionici koja povezuje Sremsku Raču u Srbiji i Bijeljinu u BiH organizirano je u vrijeme predizborne kampanje u BiH.

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, član predsjedništva BiH Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne Crkve Porfirije.

Dodik je Vučića pozdravio s riječima “dobrodošli na svoje i među svoje” i nastavio kako će “Srbi jednoga dana biti jedinstveni”.

“Danas Srbi imaju dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju i nastavit ćemo se boriti za naše jedinstvo”, rekao je Dodik, nakon čega ga je Američka ambasada spustila na zemlju objavom u kojoj mu jasno poručuju da RS nije država, a da se ovakvim izjavama kocka s budućnošću svojih građana.

Porfirije je ustvrdio da su granice “promjenljiva kategorija”.

“Svi znamo da su se kroz historiju granice država mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u historiji u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati i ubuduće”, rekao je vladika.

Na najnoviji Dodikov istup reagovala je Američka ambasada navodeći na Twitteru kako će SAD snažno odgovoriti na svaku antidejtonsku aktivnost.

“Sve prazne priče gospodina Dodika ne mogu promijeniti fundamentalnu činjenicu da Republika Srpska nije država. To je jedan od dva bosanskohercegovačka entiteta. Njegova težnja za ‘Nezavisnom Srpskom u BiH’ ne štiti Republiku Srpsku ili njezine stanovnike, nego se kocka njihovom budućnošću”, upozorili su.