Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pčelar iz Visokog otvara komoru za liječenje zrakom iz košnice

apikomora111

Pčelar Osman Hašimović iz Visokog otvorit će sutra prvu “api komoru“ u Bosni i Hercegovini, koja će služiti za liječenje respiratornih oboljenja uz pomoć zraka iz pčelinjih košnica, piše novinska agencija Patria.

“Api komore” su drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti vazduh iz košnica. Iako se čini besmisleno, to nije tako, tvrde pčelari.

Ljekovita svojstva vazduha iz košnice su višestruka, a uz pomoć ove terapije moguće je liječiti čak i teška oboljenja respiratornog sistema. Terapija, tvrde pčelari, naročito pomaže kod liječenja astme i bronhitisa kod djece i odraslih.

Ovakvu vrstu liječenja prvo su počeli raditi Slovenci, a to će od sada biti dostupno i u malom mjesto Čekrekčije, koje je udaljeno svega dva kilometra od centra Visokog.

“Nadam se da će ovo biti mjesto gdje će mnogi oboljeli nači lijek”, rekao je pčelar Hašimović za Patriju. Pčelarstvom se bavi veoma dugo, a posljednjih nekoliko godina isključivo proučava ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda.

“Pčelinja košnica je prava prirodna apoteka, i sve što dolazi iz nje je lijek, pa i zrak”, kaže Hašimović.

Ovaj pčelar se nada da će njegova „api komora“ biti zanimljiva i stranim turistima, uz visočke piramide koje posjećuju, piše Patria.