Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDA BiH predizbornu kampanju počeo skupom u Tuzli

kukic

Brojni članovi i simpatizeri iz skoro svih dijelova Bosne i Hercegovine prisustvovali su večeras skupu u Tuzli kojim je Pokret demokratske akcije (PDA) započeo predizbornu kampanju za Opće izbore.

U tuzlanskom Mejdanu predstavljeni su nosioci listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH, Narodne skupštine RS-a, kao i za skupštine kantona, a prisutne je pozdravio i predsjednik i osnivač PDA BiH Mirsad Kukić.

Potpredsjednik PDA i nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, izborna jedinica 3, Azmir Husić istakao je da su “loša prošlost” sve političke partije koje su vodile brigu o sebi i užem krugu svojih ljudi, a ne o narodu.

– Nakon 23 godine od proteklog rata, mnoge političke partije u našoj zemlji treba da bude sramota svih onih koji su žrtvovali svoje živote za ovu zemlju, koji su iza sebe ostavili djecu, koja danas spas i bolju budućnost traže u nekim drugim zemljama svijeta, dok su ostali na rubu ezgistencije. Naš prvenstveni cilj je da zaustavimo odlazak naših građana van BiH, da našoj djeci nakon školovanja obezbijedimo zaposlenje – istakao je Husić.

Predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora PDA Tuzlanskog kantona i nosilac liste za Skupštinu TK Senad Alić naglasio je da je cilj PDA da se politički i ekonomski položaj TK, odnosno općina TK i grada Tuzle izjednači sa Sarajevskim kantonom.

– Život u TK ne može biti 2,5 puta jeftiniji od onoga u Sarajevskom kantonu. To nije BiH za koju smo se borili. Želimo prekinuti taj trend i dugogodišnje eksploatisanje TK od političkih elita smještenih u Sarajevu. Za takvo stanje krivimo dvodecenijski “maćehinski” odnos političkih elita svih stranaka iz Sarajeva i njihovih lokalnih poslušnika. PDA želi od ovog kantona napraviti mjesto u kojem će njegovi građani ostati, zasnovati svoje porodice i u kojoj će biti jednaki sa svim ostalim građanima naše BiH – poručio je Alić.

Predsjednica Povjereništva Općinske organizacije PDA Banovići i nosilac liste za Predstavnički dom Parlameneta FBiH, izborna jedinica 4, Elzina Pirić podsjetila je da je PDA nastao iz nužde, kao odgovor Tuzlanskog kantona lošim sarajevskim politikama, kao najznačajnije stop izrabljivanju Tuzlanskog, ali i svih drugih kantona od završetka rata.

– Ne obećavamo ono što ne možemo ispuniti, a nadamo se da i vi više nećete vjerovati u ono što vam se godinama obećava i ne ispunjava. Svjesni ste da je država u teškoj situaciji i da nemamo rješenja koja će nas preko noći izvući iz krize. Želimo da shvatite da u ovom momentu postoje samo realistična i predizborna rješenja. Mi vam nudimo realistična. Ne čekajte još 20 godina na promjene, ne prihvatajte više opravdanja, tražite rezultate – kazala je Pirić.

Na skupu su još govorili predsjednik Povjereništva Kantonalnog odbora PDA Zeničko-dobojskog kantona i nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, izborna jedinica 6 Emin Haračić i predsjednik Povjereništva Općinskog odbora PDA Milići i nosilac liste za Narodnu skupštinu Republiku Srpske iz izborne jedinice 7. Edin Duraković.

Iako je imao pripremljen duži govor, predsjednik PDA BiH Mirsad Kukić samo je pozdravio učesnike skupa, a prema informacijama iz njegovog izbornog štaba, razlog za to je što se zdravstveno nije osjećao dobro.

Inače, prije održavanja predizbornog skupa, delegacija PDA predvođena predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem odala je počast i položila cvijeće na spomen-obilježju civilnim žrtavama rata Slana banja u Tuzli, kao i na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti.