Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP i dalje traži dokaze o “aferi predstavništvo RS u Izraelu”

BiH

dodik_i_livne

Klub poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a i dalje očekuje konkretne odgovore s dokazima iz Vlade Republike Srpske, kako bismo konačno saznali istinu u vezi s predstavništvom u Izraelu.

Iz ove stranke je saopćeno da su dobili odgovor iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, u kojem se pozivaju na uvjerenje o registraciji Poreske uprave Izraela od 16.januara 2014. godine i revizorske izvještaje Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, iz čega zaključuju da ne raspolažu dokazima da postoje protivpravne radnje ili malverzacije na štetu RS-a u slučaju, kako tvrde, afere ”predstavništvo RS u Izraelu”.

-Međutim, nisu nam odgovorili šta će uraditi u vezi s navodima izraelskog Ministarstva vanjskih poslova koje je potvrdilo da to predstavništvo ne funkcionira već dvije godine. Nisu odgovorili ni kada će provjeriti na čiji račun su u protekle dvije godine lijegale pare iz budžeta RS-a namijenjene predstavništvu. Iako smo ih konkretno pitali za 2015. i 2016. godinu, MUP RS se pozvao na podatke iz 2014. godine, ističu iz PDP-a.

Prošla su, podsjećaju, gotovo dva mjeseca otkako smo postavili pitanje i Ministarstvu finansija RS-a, ali još nisu saznali koliko tačno novca je isplaćeno u 2015. i 2016. godini, na čiji račun su isplaćene ove pare (tražili su da im dostave potvrdu), imaju li garanciju da je isplaćeni novac u protekle dvije godine iskorišten za rad predstavništva RS-a u Izraelu (tražili su bilo kakvu pisanu potvrdu, u kojem god obliku), na šta su konkretno utrošena ova sredstva, pojedinačno po stavkama i koliki je ostvareni promet RS-a s Izraelom u protekle dvije godine.

MUPRS naveo je da predstavništvo RS-a u Izraelu redovno dostavlja plan rada i finansijski plan, polugodišnji i godišnji izvještaj o radu i mjesečne finansijske izvještaje, kao i drugu relevantnu finansijsku dokumentaciju, ali, tvrde iz PDP-a, nikakve dokaze za to nismo dobili.