PDP: Na zahtjev SNSD u RS-u usvojeni dokumenti o pristupanju NATO savezu

crnadak pdp

Direktor Političke akademije PDP-a Milko Grmuša ukazao je danas na nedosljednost SNSD-a kada je u pitanju pristupanje BiH NATO savezu.

Podsjetio je da je SNSD ranije inicirao usvajanje dva dokumenta u vezi s tom vojnom alijansom.

-Sabor SNSD-a je 2005. usvojio Dekleraciju o regionalnoj saradnji i euroatlanskim integracijama, u kojoj se jasno zagovara ulazak BiH u politički dio NATO saveza i Partnerstvo za mir. Zalagali su se profesionalizaciju vojske od oko 3.000 vojnika koji bi bili dio NATO snaga. I Narodna skupština RS-a je 2005. godine usvojila Dekleraciju o strateškim opredjeljenima RS-a u sistemu odbrane BiH, a SNSD je na tragu te deklaracije predložio ovaj dokument i usvajanje Zakona o odbrani BiH – rekao je Grmuša na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

I u deklaraciji Narodne skupštine RS-a iz 2005.godine se na devet mjesta daje puna podrška ulasku BiH u Partnerstvo za mir i NATO savez.

-Ako je SNSD u međuvremenu promijenio stav, onda moraju da ispoštuju istu proceduru, sazovu novi sabor stranke ponište i usvoje nova dokumenta, jer bez toga to nije ozbiljan pristup i ne može jedna osoba govoriti o ovom pitanju – rekao je Grmuša.

Ne vjeruje da će vlast RS-a lako ostvariti namjere da nađe kreditore za restrukturiranje velikog duga.

PDP