BiH

PDP ponovo traži odgovor: Koliko RTRS plaća Đakovića i Lazanskog?

21/02/2017

Klub poslanika Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobio je tumačenje od Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH po kojem je Radio-televizija Republike Srpske obavezna da narodnim poslanicima dostavi podatke o visini novčanih naknada koja se isplaćuju fizičkim licima po osnovu angažovanja na Javnom servisu RTRS, saopšteno je iz te stranke.

Pošto RTRS odbija da saopšti tražene podatke, Klub PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponovo je danas uputio pitanje Ministarstvu saobraćaja i veza u vezi angažmana Miroslava Lazanskog i Mata Đakoviđa u JS RTRS.

“Pod kojim uslovima (finansijskim i nefinansijskim) Miroslav Lazanski i Mato Đaković učestvuju u kreiranju programskog sadržaja RTRS? Koliko im je pojedinačno do sada novca isplaćeno? Molimo vas da nam dostavite sve uplate, uključujući i putne troškove”, navodi se u pisanom pitanju resornom ministarstvu vlade Republike Srpske.

PDP podsjeća da je njihov Klub poslanika zatražio na 12 sjednici, održanoj 17. maja prošle godine odgovor od Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske na pitanje koje se odnosi, između ostalog, i na iznos primanja Miroslava Lazanskog na Radio-televiziji Republike Srpske.

“U odgovoru koji smo tada dobili iz ministarstva navodi se da „autorska naknada po osnovu Autorskog ugovora predstavlja lično primanje autora, odnosno lični podatak, i da u tom smislu JP Radio-televizija Republike Srpske nije ovlaštena da trećoj strani otkrije lične podatke, a u skladu sa članom 17. zakona o zaštiti ličnih podataka BiH“, kaže se u saopštenju PDP.

https://youtu.be/s0uZLyjHjOM

Dalje se navodi da su, s obzirom da se radi o Javnom servisu Republike Srpske i da javnost ima pravo da bude informisana o svim isplatama iz javnih prihoda i da, u tom slučaju, bilo čiji ugovor ne može da bude sakriven od očiju javnosti, pa tako i ugovori na Radio-televiziji Republike Srpske, zatražili tumačenje od direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

U saopštenju PDP naglašava da su se tim povodom, nakon odgovora RTRS i resornog ministarsta, obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka koja je dala mišljenje da “poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju zakonit interes da u svrhu vršenja kontrole korištenja novčanih sredstava iz javnih prihoda traže i dobiju podatke o visini novčanih naknada koje se isplaćuju fizičkim licima po osnovu angažovanja u RTRS”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.