Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP: SNSD je Republiku Srpsku doveo u NATO

dodik

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) tvrde da cijeli istorijat aktivnosti u procesu pristupanju BiH NATO savezu ne ide u prilog SNSD-u.

– Sasvim je očekivano da hronologija događaja, koja je Republiku Srpsku približila NATO savezu, izaziva nervozno ponašanje lidera SNSD-a Milorada Dodika i njegovih partijskih NATO saveznika – navodi se u saopćenju PDP-a.

Podsjećaju da je tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 2005. Nikola Špirić lično potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasao ga SNSD.

Član 84. Zakona o odbrani BiH govori o aktivnostima za prijem u NATO i to na način da će:”Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO”.

Iz PDP-a podsjećaju da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao 2006. godine Sporazum o pristupanju BiH Partnerstvu za mir na sjednici Sjevernoatlantskog saveza u Briselu, a 2009. potpisao formalni zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić je 2008. godine potpisao dokumente za intenziviranje dijaloga BiH i NATO-a. Jednim od njih, ”Inicijativnim dokumentom za intenzivirani dijalog između BiH i NATO-a”, potvrđen je strateški cilj, a to je ”što skoriji ulazak u punopravno članstvo u NATO”.

– U skladu s ovim dokumentima, članica Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić, koja danas intenzivnim nastupima govori suprotno, učestvovala je 2011. uime BiH na programu profesionalnog usavršavanja u NATO štabu u Briselu – podsjećaju iz PDP-a.

I sadašnja savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika imenovana je za predsjednika Komisije za NATO integracijski proces i na osnovu ovih dokumenata otvoreno i intenzivno, kao zvanični predstavnik BiH, propagirala ulazak BiH u NATO.

– Sve ove dokumente potpisali su funkcioneri SNSD-a na osnovu deklaracije koju je donijela ova partija, a koja NATO definiše kao strateški cilj. Sasvim je očigledno da se SNSD sada pere i ne preza čak ni od laži, ali hronologija događaja koji su se dešavali za vrijeme vlasti SNSD-a na nivou BiH jasno pokazuje kako je SNSD Republiku Srpsku doveo u NATO – navode iz PDP-a.