Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP: Sramno ponašanje Vlade RS-a prema željezničarima

BiH

strajk_Banja_luka_zeljeznice_RS_AA2

Partija demokratskog progresa (PDP) saopćila je danas da smatra “sramotnim i nehumanim ponašanje Vlade Republike Srpske kojoj je važnije da potroši 25 miliona KM za kupovinu jednog helikoptera i za izgradnju nekoliko boksova za policijske pse, nego da isplati zarađene plate željezničarima”.

– Najavljeno novo skupo zaduživanje na sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS pod izuzetno nepovoljnim uslovima je još jedan šamar radnicima i građanima širom Republike Srpske, koji ne mogu da ostvare svoja prava i kojima vlast duguje milione zarađene poštenim i predanim radom – tvrde iz ove stranke.

Navode da su “Željeznice Republike Srpske” tipičan primjer do čega može “da dovede nekontrolisano stranačko zapošljavanje, koje je od zdravog javnog preduzeća postalo mjesto najgoreg javašluka i nereda”.

– Za katastrofalno stanje u “Željeznicama RS” treba da odgovara prvenstveno DNS, koji već dva mandata rukovodi ovim preduzećem, ali i kompletna vladajuća koalicija. Smatramo opravdanim i podržavamo zahtjeve radnika zaposlenih u “Željeznicama RS”, a vlast upozoravamo da bi prava radnika i životi njihovih porodica trebalo da budu mnogo važniji od helikoptera, kućica za pse i drugih neracionalnih zaduživanja – navode iz PDP-a.

Nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik danas došao na Željezničku stanicu u Banjoj Luci, te saopćio da će im biti danas iplaćena februarska plaća, 12 radnika tog preduzeća je prekinulo štrajk glađu, a odblikirana je i pruga.

U štrajku glađu 12 radnika je bilo od 16. marta i protesta u Banjoj Luci, a pruga u Banjoj Luci bila je blokirana od jučer u 14 sati.

Osim februarske plaće, radnici traže i isplatu zaostalih naknada za topli obrok, prevoz, kilometar sat… te izvršnih presuda koje ukupno iznose oko 20 miliona KM, pojedinačno po radniku od 7.000 do 10.000 KM s kamatama.

Iako su obustavili štrajk glađu i odblokirali prugu, naveli su da, ukoliko Dodikova obećanja ne budu ispunjena, nastavit će štrajk i ići na još rigoroznije mjere.