PDP traži da se istraži sumnjiva prodaja “Boske”

BiH

boska

Partija demokratskg progresa (PDP) smatra da je afera Robna kuća „Boska“ jedna od najvećih afera SNSD-ove vlasti.

– Ugovor o privatizaciji „Boske“ nikada nije zvanično predočen javnosti, kao što nikada nije potvrđeno da li je investitor ispoštovao ugovor, odnosno da li je uplaćen predviđeni iznos za privatizaciju najveće robne kuće u Republici Srpskoj – navodi se u saopćenju PDP-a.
Podsjećaju da je Vlada RS-a, nakon privatizacije, kada nije postojala nikakva obaveza prema novom vlasniku, kupila obveznice Robne kuće „Boska“ u iznosu od 15 miliona KM.

– Kupovinu je izvršila Investiciono-razvojna banka RS-a, po direktnom nalogu tadašnjeg premijera RS-a. Obveznice su kupljene uprkos višestrukom upozoravanju da se radi o izuzetnom rizičnom plasmanu, što je potvrdio i tadašnji glavni revizor RS-a Boško Čeko – ističe se u saopćenju i dodaje da je „većina novca od spomenutih 15 miliona KM odmah po uplati prebačena na račune u Srbiju“.

– Lica koja su privatizovala RK „Boska“ su lični prijatelji predsjednika RS-a Milorada Dodika – Dragan Đurić i Miroslav Mišković, protiv kojih se vode istrage i postupci u sudovima u Srbiji za težak oblik privrednog kriminala – navodi PDP.

PDP očekuje da će pravosudne institucije u BiH istražiti ovaj slučaj do kraja i kazniti odgovorne.

Podsjećaju da su za ovaj slučaj podnijeli prijavu Specijalnom tužilaštvu RS-a u februaru 2013. godine, ali do danas nisu dobili odgovor.