Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP: Umjesto odgovora o “aferi Predstavništvo RS u Izraelu”, upućene optužbe

igor crnadak

Partija demokratskog progresa (PDP) ponovo traži odgovore od zvaničnika RS-a na čiji račun su isplaćena sredstva iz budžeta RS-a za rad, navodno Predstavništva RS-a u Izraelu, te šta će MUPRS-a da uradi u vezi s tvrdnjama izraelskog Ministarstva vanjskih poslova o (ne) postojanju tog predstavništva.

Iz PDP-a danas upozoravaju da te i brojne druge odgovore u vezi s “aferom Predstavništvo RS-a u Izraelu“, nisu sinoć čuli od Ariela Livnea, savjetnika predsjednika RS-a, senatora RS-a i „osobe koju Vlada predstavlja kao šefa navodnog Predstavništva RS-a u Izraelu“.

Oštro odbacuju optužbe koje je Livne uputio funkionerima PDP-a, te upozoravaju da potvrda da Predstavništvo RS-a u Jerusalemu već dvije godine ne postoji nije došla iz PDP-a već iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela u Jerusalemu.

– PDP je zgrožena monstruoznim optužbama koje je na račun funkcionera PDP-a i cijele partije u sinoćnjem Dnevniku plus na Radio-televiziji RS-a izrekao Arie Livne, bezuspješno se pravdajući za slučaj teške afere ”Predstavništvo RS u Izraelu”.

– U emisiji javnog servisa RS-a koja se bavila njegovim emocijama, a ne činjenicama o vrlo izvjesnoj pljački budžeta RS-a, savjetnik predsjednika RS-a, senator i osoba koju Vlada predstavlja kao šefa navodnog Predstavništva RS-a u Izraelu, izrekla je brojne neistine, ali i vrlo teške optužbe za antisemitizam na račun potpredsjednika PDP-a i ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka – navodi se u saopćenju PDP-a i ukazuje da ni voditeljka nije odreagovala ni na „preteške optužbe za antisemitizam…“.

Klub poslanika PDP-a i dalje očekuje odgovore na postavljena pitanja Vladi RS, ministru finansija i ministru unutrašnjih poslova RS-a, o tome koliko je tačno novca isplaćeno u 2015. i 2016. godini, kao i u 2017. na ime rada Predstavništva RS-a u Izraelu?

Iz PDP-a traže i da im se dostavi potvrda na čiji račun su uplaćeni ti novci i da li su iskorišteni za rad Predstavništva RS-a u Izraelu.

Pitaju i koliki je ostvareni promet RS-a s Izraelom u protekle dvije godine.

Od MUPRS-a također traže odgovore da li će provjeriti sve detalje u vezi s tom aferom te pitaju i šta će Vlada RS-a uraditi tim povodom.

– Ko je kriv za pljačku i obmanjivanje javnosti RS-a i ko će i kada vratiti novac u budžet RS-a – pitaju iz PDP-a.

Livne je sinoć, između ostalog, istakao da Predstavništvo RS-a u Izraelu, koje postoji od 1998. godine, nikada nije bilo diplomatsko i da zbog toga nikada nije ni bilo registrovano u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela.

– Predstavništvo se bavi privrednim problemima, a ne političkim, jer je za njih nadležna Ambasada BiH u Izraelu. Mi zastupamo privredne, kulturne i sportske interese RS-a, a ne BiH- rekao je Livne za RTRS.

PDP