Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ohrabrivanje kabadahija

Pećanin i Kontić: Odluka u slučaju Huse Ćesira teško diskredituje Tužilaštvo KS

HUSO ĆESIR-zurnal

Sa kakvom bi tek lakoćom Tužilaštvo odbacilo prijavu da ne postoji snimak napada na fotoreportera Žurnala, pita se Senad Pećanin

Odluku Kantonalnog tužilaštva Sarajevo da neće provoditi istragu protiv predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira i njegovog sina Muamera Ćesira zbog napada na fotoreportera Žurnala Adija Kebe koji se u Sarajevu desio u martu 2019. godine Senad Pećanin, dugogodišnji novinar i pravnik smatra veoma zabrinjavajućom.

Kako je objavio Žurnal, tužiteljica Sanita Imamović, 20. novembra ove godine donijela je naredbu da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda. Iz Tužilaštva KS su naveli da nije vidljivo i da Kebu fizički napadaju i da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da su su mu Huso Ćesir i Muamer Ćesir “kritične prilike nanijeli telesne povrede”.

VEZANI TEKST Huso Ćesir neće odgovarati zbog napada na fotografa Žurnala!

Podsjetimo, Kebo je ovaj napad uspio zabilježiti na kameri što je i objavljeno. Huso Ćesir mu je prvo prijetio da će mu razbiti kameru, da bi potom nastavio nasrtati na Kebu i pokušavati mu oteti kameru. Ubrzo je prišao i Muamer Ćesir, sin Huse Ćesira, koji je uspio istrgnuti kameru.

-Posebno je tragično što je fizički napad na fotoreportera Kebu izvrsno dokumentiran snimkom. Sa kakvom bi tek lakoćom Tužilaštvo odbacilo prijavu da ne postoji snimak?! Ja imam puno razumijevanja za glavnu tužiteljicu Sabinu Sarajliju, mislim da ona i ostali tužioci imaju veoma težak, nezahvalan i odgovoran posao. Međutim, odluke poput navedene, te potezi tužilaštva u slučajevima ubistva mladića Memića, odbijanja liječenja djevojčice Nadin od strane direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, nepostupanja po krivičnoj prijavi za kriminal protiv načelnika Ilidže Memića. objektivno veoma teško diskredituju tužilaštvo – izjavio je Pećanin za Fokus.ba.

VEZANI TEKST Nema istrage protiv Ćesira: Dragi tajkuni, slobodno tucite narod, pravosuđe ništa ne vidi!

Boro Kontić, višegodišnji novinar i direktor Mediacentra u Sarajevo kazao je za Fokus.ba da je odluka Tuzilaštva u skladu sa “uskim horizontom prava”, kako domete ove nauke ocjenjuju stručnjaci.

-Kod nas, gdje je pravo i sluškinja politike, ove odluke su odraz jednog duboko zaraženog društva. Nažalost, samo će ohrabriti lokalne kabadahije da nastave sa svojim preziranjem bilo kakvog podnošenja računa ovdašnjoj javnosti – istaknuo je Kontić.