Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi advokatski tim

Senad Pećanin je novi advokat Fadila Novalića, želi ga spasiti od zatvora

novalić pećanin
Foto: Pixsell/Arhiv

“Sačekat ćemo odluku Suda i, ovisno o njoj, poduzet ćemo daljnje korake. Postoje još nekoliko opcija, ali u svakom slučaju ćemo iskoristiti sve pravne lijekove koje nam zakon nudi”

Fadil Novalić, bivši premijer FBiHangažovao je novi advokatski tim. Novalića, kako je potvrđeno za Klix, zastupaju advokati Senad Pećanin i Elmir Jahić.

Pećanin je potvrdio ovu informaciju i dodao da su danas podnijeli žalbu na rješenje Suda BiH kojom se odbija molba Fadila Novalića za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

“Iskoristit ćemo sve pravne lijekove”

O žalbi u ovom slučaju će odlučivati vršiteljica dužnosti predsjednice suda BiH, Minka Kreho.

– Sačekat ćemo odluku Suda i, ovisno o njoj, poduzet ćemo daljnje korake. Postoje još nekoliko opcija, ali u svakom slučaju ćemo iskoristiti sve pravne lijekove koje nam zakon nudi, naveo je Pećanin.

Dodao je da očekuje da će ova žalba biti odlučivana u skladu sa zakonom i da će biti poništeno rješenje kojim se odbija zahtjev za odgodu izvršenja zatvorske kazne.

– S druge strane s obzirom na čitav niz drastičnih kršenja i Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i Krivičnog zakona BiH i Zakona o krivičnom postupku bojim se da, ako se nastavi sa takvim odnosom suda prema nužnosti i prema zakonskoj obavezi poštivanja zakonskih normi, vjerovatno ne možemo ništa očekivati osim dosadašnje prakse, dodao je Pećanin.

Presuda u predmetu “Respiratori”

Podsjetimo, presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM.