Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "respiratori"

Pehar: Nisam znao ko je dobavljač respiratora, niti koliko koštaju i koja količina se nabavlja

pehar-novalic

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je pred Sudom BiH da u vrijeme kada se krenulo u nabavku respiratora da je on smatrao da je prioritetnije nabaviti zaštitnu opremu za medicinske radnike

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM u aprilu prošle godine. Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica. Danas su kao svjedoci Tužilaštva BiH svjedočili Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Marina Bera, pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Odgovarajući na pitanja tužitelja o ulozi Zavoda u nabavci medicinske opreme i zaštitnih sredstava među kojima su i respiratori Pehar je podsjetio da je Zavod sačinio plan nabavki svega onog što je medicinskim ustanovama u FBiH trebalo za borbu protiv pandemije korona virusa.

TRI VERZIJE PLANA POTREBA

Zavod je zadatak da sačine plan dobio nakon Peharovog sastanka 23. marta 2020. u zgradi Vlade FBiH, a kojem su prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić, Fahrudin Solak, tadašnji direktor FUCZ-e, te još nekoliko ljudi čijih se imena Pehar nije mogao sjetiti.

Plan je sačinjen na osnovu podataka koje je Federalni zavod dobio od kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Iako se Pehar nije mogao sjetiti da su postojale tri verzije plana nabavki tužitelj Džermin Pašić na grafoskopu je pokazao te dokumente iz kojih je to bilo i vidljivo.

Sažetak Peharovog svjedočenja svodi se na to da je on postao član Federalnog štaba Civilne zaštite 25. marta, te da je taj isti dan jednu verziju plana nabavki za koju je ustvrdio da je službena dostavio FUCZ-e. U tom planu bili su brojčano navedene količine opreme koja je neophodna zdravstvenim ustanovama. Među tom opremom navedena je i količina od 300 respiratora, a od specifikacijskih detalja navedeno je samo “za djecu i odrasle”.

Pehar je pojasnio da mu ranije odluke Štaba nisu bile poznate, te da je on isti Plan sa svojim saradnicama Šejlom Cilović i Aidom Ramić prezentirao na sastanku s Novalićem i Solakom 28. marta.

Pehar je kazao da on nije prisustvovao sjednici Štaba održanoj na dan kada je imenovan u to tijelo, tačnije 25. marta.

Kazao je i da je nakon što je 1. aprila prisustvovao sjednici Štaba tražio dodatni sastanak s premijerom Novalićem, jer kako je kazao nije bio zadovoljan dinamikom realizacije plana potreba i nabavki.

Na sastanku s Novalićem, pojasnio je Pehar zadržao se nekoliko minuta i tada mu je Novalić rekao “da se ide u nabavku respiratora”. Međutim, tvrdi dalje Pehar on je Novaliću rekao da smatra da je u tom trenutku prioritetnija medicinska zaštitna oprema za zdravstvene radnike.

Na upit tužitelja da li je tog dana bio još neki sastanak, Pehar je kazao da je održana telefonska sjednica Štaba, da je on bio u automobilu kada ga je sekretar obavijestio da su mu materijali poslani putem e-maila, ali da on nije u tom trenutku mogao vidjeti taj e-mail. Ispričao je da je on pitao ukoliko je Jelka Milićević, ministrica finansija saglasna s odlukama na sjednici da je i on.

Na dodatni upit tužitelja zbog čega je dao saglasnost uz takav uvjet, on je kazao da je Milićević komandantica Štaba i da je zbog toga to rekao. Pehar tvrdi da o odlukama o izdvajanju sredstava za nabavku medicinske opreme donijete na Štabu nije razgovarao s Milićević tih dana o tome, te da nije bio upoznat ni šta je kupljeno za ta sredstva dok nije kako je kazao “krenulo u medijima”.

Pehar nije isključio mogućnost da je razgovarao s Milićević o tome šta je nabavljeno za sredstva odobrena na Štabu nakon što se priča o nabavci respiratora pojavila u medijima.

Inače, kada su u pitanju predložene cijene u tabelama koje je pravio Zavod u jednoj od verzija planova, Pehar je kazao da je cijena od 65.000 KM po jednom respiratoru kako je navedeno u tabelama, dobijena od UNDP-a, kojeg je Zavod konsultovao.

Pehar je na pitanje tužitelja Pašića da li je kao direktor Zavoda i član Štaba znao ko će biti dobavljač respiratora, da li je znao po kojoj cijeni će se respiratori nabavljati i koja količina, kazao da to nije znao. Rekao je i da je za nabavku respiratora saznao iz medija.

On je potvrdio i da je Zavod tek 7. maja prošle godine iz FUCZ-e dobio dopis iz kojeg je saznao da je Zavod ugovorni organ iz Ugovora FUCZ-a sa “Srebrenom malinom” koji je trebao izvršiti kako je kazao neki tehnički prijem respiratora. Tužitelj je podsjetio da je ugovor za nabavku respiratora potpisan 3. aprila, a u Zavod je stigao tek 7. maja. Podsjećamo u to vrijeme Tužilaštvo BiH već je od Tužilaštva Kantona Sarajevo preuzelo istragu o nabavci spornih respiratora.

Pehar je pojasnio da on na taj dopis nije odgovorio jer Zavod nema stručnjake koji bi mogli izvršiti tehnički pregled respiratora.

Vasvija Vidović, advokatica optuženog Fadila Novalića, pitala je Pehara je li razlog tome što je on 1. aprila tražio dodatni sastanak s Novalićem i taj kako je kazala što je stanje zbog pandemije korona virusa bilo haotično. Pehar je odgovorio da je sastanak tražio prije svega kako bi izrazio nezadovoljstvo dinamikom realizacije plana potreba medicinske opreme i sredstava i njihove nabavke.

Na daljnje pitanje Vidović je li mu Novalić kazao da se treba skoncentrisati na nabavku najbitnijih stvari Pehar je kazao “ne sjećam se da smo o takvom nečemu razgovorali”.

Na pitanje Vidović jesu li spiskovi stvari za nabavku bili skraćeni zbog hitne potrebe prioritetnih sredstava , Pehar je kazao da su spiskovi nastali prije njegovog razgovora s Novalićem 1. aprila.

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka tokom unakrsnog ispitivanja Pehara konstatirala je da činjenica da su 1. aprila održane dvije sjednice Fedelanog štaba Civilne zaštite govori koliko su bile vanredne okolnosti. Pehar je na to odgovorio:

-Situacija u to vrijeme u FBiH nije bila toliko loša koliko je loša bila u okruženju, naročito u Italiji – kazao je on.

Pehar je potvrdio konstataciju Bajramović da je u to vrijeme bilo teško doći do respiratora, ali je kazao i da je on epidemiolog i da iz Zavoda nisu preporučili koja vrsta respiratora da se nabavlja.

Na pitanje advokatice Bajramović da li je učestvovao u raspodjeli respiratora ACM812 A kada su stigli u FBiH, Pehar je kazao da je prijedlog rasporeda došao na Federalni štab, da je prvobitno usvojen, ali je kasnije povučen.

SUTKINJA NOVALIĆU: VI KAO DA SPAVATE

Pehar je također potvrdio da su ponude za nabavku respiratora stizale na e-mail ureda Zavoda u Sarajevu i Mostaru, ali da su ponude stizale na njegov službeni, a ne privatni e-mail. Sve ponude, kazao je, prosljeđivane su FUCZ-e, a neke je i on sam nosio u fascikli u FUCZ. Nije mogao odgovoriti na pitanje jesu li u FUCZ-e te ponude protokolisane.

Fahrudin Solak, pitao je Pehara da li je on detaljnije razmatrao Plan potreba koje je sačinio Zavod, na što mu je Pehar odgovorio da se ne sjeća detalja. Solak je potom Pehara podsjetio da u Planu primjerice nije bilo navedeno koja vrsta respiratora je potrebna, ali da je bilo navedeno koliko vrsta maski i od koliko litara trebaju biti nabavljene kante.

Na pitanje člana Sudskog vijeća Branka Perića ko je trebao odlučivati o tehnološkim svojstvima opreme i uređaja koji su trebali biti nabavljeni prema Planu Zavoda, Pehar je kazao da on smatra da je trebao biti angažiran stručnjak koji je to trebao procijeniti.

Inače, kada je sutkinja Džemila Begović pitala premijera Fadila Novalića ima li on pitanja za svjedoka Pehara, Novalić nije odmah odgovorio. To mu se inače dešavalo i na prethodnim ročištima, kada je svaki put nakon pitanja sutkinje “ima li on pitanja za svjedoka” sutkinja morala to pitanje ponoviti barem dva puta, pa mu je danas to i spočitala.

– Vi kao da cijelo vrijeme spavate, kad god vas nešto pitam vi kasnite – kazala je sutkinja Begović, a Novalić je kazao da nema pitanja.

Inače, premijer Novalić je danas imao nezgodu sa zaštitnom pregradom, a koja ga razdvaja od njegovih advokata. Naime, ta pregrada se srušila, ali nasreću bez posljedica po ikoga, ali je dok ju je službenik osiguranja ponovo namjestio dokazni postupak nakratko bio prekinut.

Senka Nožica, advokatica Jelke Milićević, kazala je da danas nema pitanja za Pehara, ali da postoji mogućnost da će Pehara pozvati naknadno u daljem toku postupka kada će mu predočiti i određene dokumente.

BERA TRAŽILA MIŠLJENJE STRUČNJAKA ZA TESTOVE

Kao svjedok Tužilaštva BiH danas je svjedočila i Marina Bera, pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu zdravstva. Ona je ispričala da je bila dugogodišnja članica Federalnog štaba Civilne zaštite, sve do 25. marta prošle godine, kada su ona i većina dotadašnjih članova smijenjeni.

Na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića pojasnila je da je za smjenu saznala iz medija i da nikada nije dobila nikakvo pisano rješenje o tome.

Svjedokinja Bera je pojasnila i da je na posljednjoj sjednici na kojoj je prisustvovala prije smjene bilo govora o nabavci testova i zaštitne opreme. Ona je rekla da je insistirala na tome da se da saglasnost za nabavku testova, ali nakon što se stručnjaci, konkretno mikrobiolozi izjasne o njihovoj kvaliteti.

No, s obzirom na to da je ubrzo smijenjena, Beri nije poznato da li je za tu i općenito druge nabavke traženo mišljenje stručnjaka.

Tužitelj Mirza Hukeljić Beru je pitao i da li je u vrijeme dok je ona bila članica Štaba raspravljano o nabavci respiratora. Reagirao je Kadrija Kolić advokat Fahrudina Solaka, koji je uputio prigovor na ovo pitanje, jer ono kako je kazao “nije postavljano tokom istrage”.

Sutkinja Džemila Begović kazala je Koliću:

-Čim se spomenu respiratori , Vi skačete – kazala je Begović koja je dozvolila svjedokinji da odgovori na ovo pitanje.

Bera je odgovorila da u vrijeme dok je ona bila u Štabu, a to je bilo do 25. marta na sjednicama tog tijela nije razmatrana nabavka respiratora.

Advokatica Vasvija Vidović pitala je Beru da li joj je poznato da je Vlada FBiH o situaciji u vezi sa stanjem medicinske opreme raspravljala već na sjednici 30. januara prošle godine, a svjedokinja je odgovorila da ona nije prisustvovala sjednicama Vlade FBiH, a da je jasno odgovorila na pitanje da o tome nije bilo govora dok je ona bila članica Štaba.

Javio se i premijer Novalić, te je kazao da je na sjednici 28. februara Vlada FBiH kako on tvrdi “donijela specifikaciju respiratora”.

Naredno ročište zakazano je za ponedjeljak 26. aprila. Na tom ,ali i na ročištu narednog dana, te onom predviđenom za 30. april, Tužilaštvo BiH će prezentirati analizu dokumenata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) oduzetih tokom pretresa u istrazi u ovom predmetu.

Iako je Tužilaštvo BiH planiralo da pojašnjenja o tim dokumentima izuzetim iz pretresenih kompjutera prezentira Emir Sokočević iz SIPA-e, ali ne u svojstvu svjedoka, nego tumača analize, odbrana se tome usprotivila. Sudsko vijeće je nakon konsultacija donijelo odluku da se Sokočević može pojaviti u svojstvu tehničkog lica, ali se neće moći obraćati na ročištu, nego će Tužilaštvo pojasniti detalje analize.