sdp bih

Pejanović i Ljujić-Mijatović: Vjerujemo Bećiroviću jer je dosljedan, odvažan i karakteran!

becirovic – sdp (1)

“Denis Bećirović kao zajednički kandidat opozicionih građanskih stranaka za člana Predsjedništva posjeduje veliko znanje i iskustvo u borbi za državni razvoj Bosne i Hercegovine”

Ratni članovi Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović pružili su podršku Denisu Bećiroviću u utrci za člana Predsjedništva BiH.

“Udružene opozicione stranke predložile su zajedničkog kandidata prof. dr. Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH. Time su građanske opozicione stranke u Parlamentarnim izborima 2022. godine udružile svoje snage kako bi ojačale ideju evropske, multietničke i demokratske Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način su građanske stranke započele istorijski preokret za oblikovanje stabilne političke budućnosti države Bosne i Hercegovine. Radi se o programskoj strategiji ubrzanog postizanja članstva države Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Sa dobijanjem članstva u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina postaje demokratska, pravna i ekonomski prosperitetna država. Njena sigurnost i stabilnost političkog i ekonomskog razvoja postaje integralni dio razvoja Evropske unije.

Denis Bećirović kao zajednički kandidat opozicionih građanskih stranaka za člana Predsjedništva posjeduje veliko znanje i iskustvo u borbi za državni razvoj Bosne i Hercegovine. Posjeduje i iskustvo borbe za zajedništvo života građana i naroda. Svojom programskom vizijom za izbornu kampanju i stranačko nadmetanje u izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović pridobija veliki podršku građana. Građani svoju podršku iskazuju posebno prema programskim ciljevima, koji zagovaraju: jačanje suvereniteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, zatim ekonomski razvoj i zapošljavanje. U programskim ciljevima Denisa Bećirovića važno mjesto zauzima borba za ravnopravnost u zastupljenosti bosanskohercegovačkih naroda: Hrvata, Srba, Bošnjaka i Ostalih u svim političkim institucijama i na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine. Važno mjesto u programskim zalaganjima Denisa Bećirovića dobila je borba protiv svih vidova korupcije i diskriminacije građana.

U demokratskoj javnosti Bosne i Hercegovine prepoznata je istrajnost Denisa Bećirovića da svojim programskim idejama i zakonskim projektima ide u susret interesa većine građana Bosne i Hercegovine. A ti interesi se u svakodnevnom životu iskazuju u želji da se živi u miru, demokratiji, građanskoj i nacionalnoj ravnopravnosti i ekonomskom prosperitetu.

U višegodišnjem djelovanju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović se potvrdio kao dosljedan, sposoban i odvažan borac za državnost Bosne i Hercegovine, za ubrzanje integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, za mir i vrijednost antifašizma. Tokom rata 1992–1995. godine Bosna i Hercegovina je bila izložena uništenju njene viševjekovne državnosti i cjelovitosti. Kao pripadnici građansko-opozicionog bloka, mi smo u tim godinama u ulozi članova Ratnog predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, dali svoj doprinos odbrani Bosne i Hercegovine, postizanjem mirovnog političkog rješenja rata u Bosni i Hercegovini. Istrajno smo radili u izgradnji jedinstva članova Ratnog predsjedništva u ostvarivanju strategije odbrane istorijskog multietničkog bića Bosne i Hercegovine. Ta strategija je bila utemeljena u Platformi za djelovanje Predsjedništva u ratnim uslovima.

Bosna i Hercegovina je i dalje pred velikim izazovima, kako u očuvanju mira i političke stabilnosti, tako i u postizanju članstva u Evropsku uniju i NATO savez.

Vjerujemo da će Denis Bećirović kao hrabar i karakteran čovjek sa svojim političkim iskustvom i najavljenom programskom vizijom dati veliki doprinos u kvalitetnijem radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine.

Istorijski se potvrdilo, od sticanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, da jedinstvo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vođenju državnih poslova istovremeno znači i jačanje jedinstva građana i naroda Bosne i Hercegovine.

Dajući punu podršku Denisu Bećiroviću u izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mi istovremeno dajemo podršku građanskom bloku stranaka, da zaustavi slabljenje države Bosne i Hercegovine i ukine sve vidove stranačkih blokada institucija države Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz SDP BiH.