Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članica Zastupničkog doma

Pekić: Nevjerovatne cijene dizela na nekim pumpama, ukidanje akciza hitna potreba

pekic (1)

Vlast se mora odreći dijela svoje zarade kao što se mora kontrolisati i marž

Vijest da su cijene dizela na pojedinim pumpama u Bosni i Hercegovini jutros dostigle i 3,66 KM je nevjerovatna, izjavila je Mira Pekić, članica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te apelovala da Dom naroda BiH hitno potvrdi zakon o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama budući da je ukidanje akciza hitna potreba, saopćila je Partija demokratskog progresa (PDP).

Pekić, ekonomistica, podsjeća da su akcize sastavni dio cijene goriva i da kupovinom goriva, ljudi praktično plaćaju i vlasnicima pumpi i državi.

– Vlast se mora odreći dijela svoje zarade kao što se mora kontrolisati i marža. Da je Vijeće ministara BiH na vrijeme reagiralo i predložilo mjere za gorivo i PDV, sad ne bismo bili u milosti ili nemilosti Doma naroda BiH. Zato je jučerašnje oglašavanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, koji je sve vrijeme ćutao, a sad najednom kritikuje parlamentarni rad, u najmanju ruku neukusno – rekla je Pekić.

Ona je naglasila da bi politizacija ovog pitanja koje je od nasušne potrebe i za građane i za privredu bila izbjegnuta da je Vijeće ministara BiH predložio mjere.

– Zabili su glavu u pijesak, bave se političarenjem, a poslanici rade i njihov posao – zaključila je Pekić.