tenzije rastu

Pence: Sjedinjene Države ne traže rat s Iranom, spremni smo razgovarati

pence1

Pence je u ponedjeljak izrazio svoje stajalište nakon što je Iran zaprijetio da će poduzeti značajne korake u sporu oko nuklearnog sporazuma koji je Washington napustio prošle godine

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države spremne zaštititi američko osoblje i građane na Bliskom istoku kako tenzije rastu s Iranom zbog nuklearnog programa.

Pence je u ponedjeljak izrazio svoje stajalište nakon što je Iran zaprijetio da će poduzeti značajne korake u sporu oko nuklearnog sporazuma koji je Washington napustio prošle godine.

“Dopustite mi da budem jasan: Iran ne smije brkati američko suzdržavanje s nedostatkom američke odlučnosti”, rekao je Pence, govoreći jednoj evangelističkoj grupi koja se zalaže za podršku Izraelu, prenosi Reuters.

“Nadamo se najboljem, ali Sjedinjene Države i naša vojska spremni su zaštititi naše interese i zaštititi naše osoblje i naše građane u regiji”, rekao je Pence.

Kazao je da će Washington i dalje vršiti pritisak na Iran uz sankcije te da predsjednik Donald Trump neće “nikada dopustiti Iranu da dobije nuklearno oružje”.

“Sjedinjene Države ne traže rat s Iranom. Spremni smo razgovarati. Mi smo spremni slušati. Ali Amerika se neće povući” – rekao je Pence.