Ministrica odbrane BiH

Pendeš: Ministri zemalja članica NATO-a prepoznali naše napore

pendes pres

ktivaciju MAP-a za BiH ministrica Pendeš vidi i kao potvrdu svega onoga “što smo mi u posljednjih nekoliko godina radili, zajedno sa Predsjedništvom i većinom u Parlamentu i Vijeću ministara’

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš zahvalna je ministrima inozemnih poslova država članica NATO-a na odluci da daju suglasnost za aktivaciju Akcionog plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u (MAP).

Na konferenciji za novinare u Sarajevu ministrica Pendeš podsjetila je da je u Talinu 2010. godine u biti, na neki način, uvjetno odobren MAP za BiH, ali i postavljeni određeni uvjeti.

– Ovo nam uvelike olakšava aktivnosti, kad govorimo o Ministarstvu odbrane BiH i ostalim institucijama u BiH, ako se usvoji prvi nacionalni godišnji program. Zahvalna sam svima u sustavu u BiH koji su doprinijeli da dođe do ovog dana i da naši partneri u NATO-u prepoznaju naše napore – naglasila je.

Upitana za daljnje korake koji su pred BiH, ministrica kaže da “svi zajedno sudjelujemo u pripremi i konačnoj verziji prvog godišnjeg nacionalnog programa”.

– Od nas ovisi šta će biti sadržaj tog prvog godišnjeg nacionalnog programa, niko nam to neće nametnuti. Sigurno će taj program i aktivnosti koje su vezane za reforme koje treba poduzeti BiH, doprinijeti našem bržem približavanju EU – kazala je.

Podsjeća da je na BiH velika odgovornost u daljnjem procesu vođenja reformi koje se tiču političkih i ustavnih pitanja, zaštite ljudskih prava, sigurnosnih pitanja.

– Naravno, neke od stvari izlaze izvan okvira djelovanja ili zakonskog djelovanja Ministarstva odbrane, ali postoje druge institucije, kad govorimo o Vijeću ministara BiH, koje će se možda morati malo više angažirati – kazala je.

Aktivaciju MAP-a za BiH ministrica Pendeš vidi i kao potvrdu svega onoga “što smo mi u posljednjih nekoliko godina radili, zajedno sa Predsjedništvom i većinom u Parlamentu i Vijeću ministara’.

– Zahvalna sam svima u MO BiH i OS BiH koji su, u posljednjih skoro četiri godine, intenzivno radili na provedbi svih odluka, zaključaka Predsjedništva BiH, time i doprinijeli da danas ministri inozemnih poslova država NATO-a prepoznaju naš napor – kazala je.