Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš na sastanku ministara odbrane u Trakošćanu

pendes333

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš prisustvovala je danas sastanku ministara odbrane država-članica Američko-jadranske povelje (A-5) u Trakošćanu.

Sastanku su prisustvovale visoke delegacije ministarstava odbrane država članica A-5 inicijative, a pored ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, te ministra odbrane Republike Hrvatske Damira Krstičevića koji je predsjedavao sastankom, prisutni su bili ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, ministar odbrane Makedonije Zoran Jolevski, zamjenik ministra obrane Albanije Petro Koci, zamjenik pomoćnika ministra Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Michael Carpenter, te predstavnici država posmatrača inicijative A-5- Republike Srbije, Slovenije i Kosova*.

Na sastanku se razgovaralo o dostignućima tokom jednogodišnjeg predsjedavanja Ministarstva odbrane Republike Hrvatske ovom inicijativom, kao i budućoj suradnji unutar A-5 inicijative, u kontekstu odluka NATO samita u Varšavi i sigurnosnoj situaciji u regionu.

Tokom prve sjednice ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je u svom izlaganju ocijenila da je „ovogodišnje predsjedavanje izuzetno progresivno i obogaćeno novim inicijativama“, te je izrazila zahvalnost Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske zbog nastavka prakse „koja je otpočela u Bosni i Hercegovini tokom predsjedavanja forumom A-5“.

Govoreći o novim inicijativama, ministrica Pendeš je naglasila da Ministarstvo odbrane BiH težište vidi u „NATO vođenim operacijama, vježbama, obukama, edukaciji, razmjeni iskustava i napretka u oblasti opremanja i upravljanja resursima.“

Ministrica Pendeš je izrazila opredjeljenje Bosne i Hercegovine koja „nedvojbeno ostaje posvećena euroatlantskim integracijama, u prilog čemu, svakako, ide i činjenica da je krajem prošlog mjeseca realiziran naš dugogodišnji prioritet – usvojen je Pregled odbrane”.

– Time smo ušli u novu fazu reforme odbrambenog sistema na principima operativnosti, učinkovitosti i ekonomičnosti, a s naglaskom na interoperabilnost s NATO sistemima – istaknula je Pendeš.

Tokom druge sesije, na kojoj se raspravljalo u usklađivanju saradnje sa zahtjevima novog euroatlantskog sigurnosnog okruženja, a ministrica Pendeš je, između ostalog, naglasila da Bosna i Hercegovina pozdravlja predviđene instrumente NATO za politički dijalog i praktičnu suradnju sa partnerima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, koje se odnose i na pitanje obuke i izgradnje sigurnosnih kapaciteta u Iraku u cilju povećanja njihove efikasnosti.

Na kraju druge sjednice potpisana je i Zajednička izjava ministara obrane Povelje kojom je izražena snažna podrška nastavku saradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tokom sastanka.

Također, ministri su izrazili podršku mogućnosti širenja i intenziviranja saradnje u podršci implementacije zaključaka s NATO summita u Varšavi.

Na marginama ministarskog sastanka, ministrica odbrane BiH održala je niz bilateralnih susreta, među kojima sa zamjenikom pomoćnika ministra Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Michaelom Carpenterom, ministrom odbrane Republike Hrvatske i potpredsjednikom Vlade RH Damirom Krstičevićem, te zamjenikom ministra odbrane Albanije Petrom Kocijem.

Istovremeno, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Senad Mašovć je predvodio delegaciju MO i OS BiH na bilateralnom sastanku s predstavnicima MO Slovenije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.