Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš održala predavanje o integracijama BiH u NATO i EU

pendes111

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš održala je predavanje o temi „Integracija BiH u NATO i EU“ na konferenciji koju je organizirala Fondacija „Nikola Kljusev“ u Skoplju.

Naglasila je da je „pristupanje euroatlantskim integracijskim procesima, odnosno NATO-u i Europskoj uniji jedan od prioriteta vanjske politike BiH.“

U takvom geostrategijskom kontekstu, proširenje NATO-a na ovo područje je, smatra, realno i potrebno.

Većina zemalja zapadnog Balkana, koje nisu članice NATO-a, opredijelile su se, podsjetila je, za članstvo ili bar provode određene oblike suradnje sa NATO-om. To je, po njenim riječima, dodatni podstrek pojedinačnim nastojanjima svake zemlje u spomenutim procesima.

– Veoma pozitivnim doživljavamo poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO. Sve veći obim suradnje Srbije sa NATO-om također potvrđuje da regija uzima dobar kurs. Vjerujemo da će i Makedonija zbog svoje posvećenosti principima Saveza i posebno svog kontinuiranog i vrijednog doprinosa NATO-vođenim operacijama, riješiti političke prepreke i uskoro postati NATO članicom.To bi dalo pozitivan impuls i Bosni i Hercegovini da istraje u rješavanju postavljenih uvjeta za pridruživanje NATO-u – kazala je Pendeš.

Govoreći o integracijama u Evropsku uniju navela je da je to, pored pridruživanja NATO-u, drugi strateški cilj Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je dio Evrope ne samo georgafski i kulturološki, nego želi biti integrirana u obitelj slobodnih naroda i država koje baštine univerzalne demokratske vrijednosti, koje rade na stvaranju dobrobiti na evropskom kontinentu i u svijetu, ali i dijele sigurnosne izazove i rizike – rekla je Pendeš.

Ona se danas susrela sa najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane i Armije Republike Makedonije.

Također, posjetila je i Centar za obuku pilota, gdje se upoznala o kapacitetima i mogućnostima ovog centra, a susrela se i sa kadetima iz BiH koji se nalaze na školovanju na Vojnoj akademiji u Skoplju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.