Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: Važnost i nužnost partnerstva BiH i SAD-a

BiH

4038

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš je, tokom susreta s visokim dužnosnicima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), obnašateljicom dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laurom Cooper te zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brianom Yeem, naglasila važnost i nužnost partnerstva BiH i SAD-a, s ciljem jačanja sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Susret je održan na marginama sedmoga sigurnosnog Foruma “To be Secure”- 2BS, koji se održava u Budvi, u Crnoj Gori, od 11. do 13. svibnja.

Pendeš istaknula je napor BiH prilikom usvajanja dokumenta Pregled obrane kredibilan, kao i poduzete korake u pogledu registracije nepokretne perspektivne vojne imovine te opredijeljenosti za sudjelovanjem Oružanih snaga BiH u operacijama potpore miru u svijetu u okviru koalicijskih snaga pod vodstvom NATO-a, UN-a i EU.

Naglasila je i ohrabrenost usvajanjem dokumenta Pregled obrane u Predsjedništvu BiH, ali i konsenzusom u BiH kada je u pitanju aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH.

Cooper i Yee kazali su kako cijene postignute rezultate predstavnika BiH u operacijama potpore miru te posebno istaknuli usvajanje Pregleda obrane, kao važan korak u pokazivanju spremnosti i opredijeljenosti BiH za donošenje važnih odluka.

Također, ukazali su na važnost nastavka suradnje BiH i SAD-a, s ciljem stvaranja sigurnog i trajnog ambijenta na području jugoistočne Europe te u tome kontekstuizrazili očekivanje i želju da MAP za BiH bude aktiviran, kao i da BiH ispuni potrebne uvjete.

Sa zajedničkom željom za proširenje suradnje i jačanjem partnerstva, izaslanstvo Pentagona, na čelu s Laurom Cooper, u ponedjeljak, 15. svibnja, posjetit će Ministarstvo obrane BiH, gdje će ih ministrica Pendeš detaljno informirati o svim poduzetim koracima Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) na euroatlantskom putu, s primarnim ciljem, aktiviranjem MAP-a za BiH, saopćeno je iz MOBiH.