Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš: Zajednički interes EU-a i NATO-a je da BiH bude dio tih integracija

pendes

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš smatra da je zajednički interes kako BiH da bude članica Evropske unije (EU), odnosno članica NATO saveza, tako i NATO-a, odnosno EU-a, da BiH bude dio tih integracija, javlja Anadolu Agency (AA).

Pendeš je u izjavi medijima tokom održavanja 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanja posebne grupe za Mediteran i Bliski istok pod nazivom “Zapadni Balkan: Tranzicijski izazovi, evropske težnje i povezanost s regionom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA)” u Sarajevu istakla da je održavanje ovog seminara jako bitno za BiH.

“Ovo je idealna prilika da zajedno sa predstavnicima Parlamentarne skupštine NATO saveza razmijenimo mišljenje, gledište, očekivanja. Obzirom da se tu nalaze i predstavnici zemalja koje nisu članice NATO-a smatram za BiH i nas koji smo u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti to jako bitnim, možda, i određene kritike i samokritike”, pojasnila je Pendeš.

Kao ministrica odbrane BiH očekuje da kroz rasprave u ovih nekoliko dana članovi Parlamentarne skupštine NATO saveza imati cjelokupniju, jasniju sliku stvarnog stanja u BiH i potrebe da BiH bude članica NATO saveza.

Podsjetila je na raspravu koja je vođena tokom prvog panela na seminaru gdje je postavljeno i pitanje da li za BiH i zemlje Zapadnog Balkana postoji druga alternativa osim euroatlantskih, odnosno evropskih integracija.

“Ja bih postavila i drugo pitanje: Da li za EU i NATO postoji druga alternativa ukoliko zemlje kao što je BiH i ostale zemlje Zapadnog Balkana ne budu dio tih asocijacija? Mislim da nam je zajednički interes kako interes BiH da bude sutra članica EU, odnosno članica NATO saveza, smatram jednako tako važnim interesom i NATO-a, odnosno EU, da BiH bude dio tih integracija”, poručila je Pendeš.

Organizator skupa, koji se održava od 21. do 23. marta, je Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji s delegacijom Parlamentarne skupštine BiH, a skup podržava Vlada Švicarske. PS NATO i PS BiH su u ovom formatu dosad organizovali tri skupa i to 2004, 2009, i 2014. godine.

Na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Sarajevu učestvuju parlamentarci 19 zemalja članica NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica i predstavnici iz 11 zemalja regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, te brojni gosti iz međunarodnih institucija i nevladinog sektora.