Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Penzijski sistem FBiH je stabilan i isplate penzija nisu upitne

penzioneri

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović posjetila je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (FZ PiO/MiO) i u razgovoru sa direktorom Zijadom Krnjićem upoznala se s načinom organizovanosti i funkcionisanja, zasigurno jednog od najznačajnijih federalnih zavoda.

Potpredsjednica Mahmutbegović se željela informisati o stabilnosti i likvidnosti penzijskog sistema kao egzistencijalnoj osnovi velikoj populaciji naših građana treće dobi i njihovim porodicama, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Federacije BiH.

– Država uvijek mora voditi računa o penzionerima i permanentno pokazivati socijalnu osjetljivost prema ovoj i drugim kategorijama stanovništva koji su radni vijek proveli pošteno i vrijedno privređivajući – rekla je potpredsjednica.

Direktor Krnjić je potpredsjednicu Mahmutbegović informisao o svakodnevnim aktivnostima Zavoda koji je zadužen za implementaciju značajnog broja zakonskih rješenja i direktan kontakt sa velikim brojem korisnika.

Podvučen je značaj i kvalitet dobro strukturirane organizovanosti te informatičke uvezanosti i opremljenosti Zavoda kao neophodnih pretpostavki za besprijekoran rad i obradu podataka blizu 400.000 penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kroz Zavod se implementiraju neka od najosjetljivijih društveno-političkih zakonskih rješenja pa je, samim tim njegova uloga i značaj u sveobuhvatnim procesima kako u Federaciji tako i u Državi Bosni i Hercegovini još veća.

U nastavku je direktor Krnjić naglasio činjenicu da je rad Zavoda, umnogome opterećen velikim brojem sudskih sporova i neosnovanih tužbi od strane građana koji na ovaj način pokušavaju ostvariti uvođenja u pravo po raznim osnovama.

Jedan od najvećih problema sa kojima je Zavod konfrontiran je, zasigurno neuplaćivanje doprinosa čak i od strane jednog broja javnih preduzeća i zdravstvenih ustanova što je u konačnici i doprinijelo nastanku deficita.

– Kako ne bi došlo do narušavanja stabilnosti cjelokupnog sistema, mora se raditi na povećanju discipline izmirenja doprinosa kako budžetskih tako i korisnika iz realnog sektora jer bi u protivnom moglo doći do narušavanja likvidnosti cijelog sistema sa nesagledivim posljedicama – podvukao je Krnjić.

– I pored mnogih problema koji su prisutni u radu i aktivnostima Zavoda, stabilnost penzijskog sistema je na zavidnom nivou i isplate penzija nisu upitne – naglasio je direktor.

Potpredsjednica Mahmutbegović je pohvalila učinke rada i djelovanja aktuelne uprave Zavoda na čelu sa direktorom Krnjićem te podvukla da se mora dodatno poraditi na finansijskoj disciplini, naročito javnog sektora i onemogućiti urušavanje najvažnijeg socijalnog stuba Federacije Bosne i Hercegovine.