Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Penzioneri najavljuju velike proteste u FBiH: Od 320 KM se ne može živjeti

BiH

penzioneri sah

Savez udruženja penzionera Federacije BiH sa 408.000 članova najavio je organizovanje velikih protesta širom FBiH, ako Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) ne bude usvojen do 30. juna i njihova primanja ne budu povećana za 10 odsto.

Penzionerski bunt može biti spriječen samo ako se Vlada premijera Fadila Novalića do 9. maja, kada je zakazana nova sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, izjasni o amandmanima HDZ-a, u kojima se traži da koeficijent za penzije sa dosadašnjeg 13,6 bude povećan na 14,31, te da se penzionerima da pisana garancija da će njihova primanja biti povećana za 10 posto, piše Dnevni avaz.

Iz Saveza udruženja penzionera FBiH poručuju da Parlament i druge institucije moraju ozbiljnije da razmisle o položaju penzionera, navodeći da im sadašnji zakon ne garantuje redovnu isplatu, ni mogućnost za rast primanja.

Potpredsjednik Saveza udruženja penzionera Mehmedalija Rapa poručio je da niko ne razmišlja o odustajanju od protesta, naglasivši da imaju pripremljen scenario za blokadu svih institucija, koje neće biti prekinute dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić rekao je da Zakon treba usvojiti u ponuđenom tekstu kakav je prošao Vladu i predstavnički dom, jer “povećanje koeficijenta vodi u kolaps sistema”.

“Očekujemo da će u Domu naroda to shvatiti i prihvatiti zakon u tekstu kakav je usvojen u Predstavničkom domu”, rekao je Krnjić.

Klub Hrvata u Domu naroda poručio je da je suština njihovih amandmana otklanjanje bilo kog oblika diskriminacije u novom Zakonu, te da povećanje koeficijenta ne bi dovelo do kolapsa sistema, naglasivši da su za to dobili potvrdu od stručnjaka Svjetske banke i dijela funkcionera PIO.

Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta prekinuta je u četvrtak, 27. aprila, jer delegati klubova SDA i HDZ-a nisu mogli usaglasiti stavove oko usvajanja novog Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju.

Skoro tri četvrtine penzionera u FBiH prima manje od 320 KM mjesečno.