Penzioneri upozoravaju: Penzije isplatiti do 5. juna, inače slijede protesti

penzioneri

Savez penzionera u Federaciji BiH na današnjoj skupštini trebalo bi da odluči o masovnim protestima penzionera u septembru u pet kantona u Federaciji BiH nakon što je vlast saopštila da će naredna dva mjeseca biti krizna za isplatu penzija. Na sjednici će između ostalog razmatrati izvještaj za prošlu godinu, kao i programe rada za ovu, javlja Federalna televizija.

Sporazum koji su penzioneri prošle godine potpisali sa Vladom Federacije BiH do danas je ostao mrtvo slovo na papiru. Penzije se još ne isplaćuju do 5. u mjesecu. Stoga penzioneri najavljuju radikalnije mjere.

mehmedalija rapaMehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH kaže: “Ako ne budu isplaćene penzije do 5. juna i ako do 30-tog juna ne budu usvojeni zakoni koji proizilaze iz Reforme penzionog sistema, mi ćemo onda pristupiti organizovanju protesta.”

Protesti bi trebali biti održani u Sarajevskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjebosanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu. Jučerašnji sastanak predsjednika Federacije i predstavnika izvršne vlasti i nadležnih institucija, ne ulijeva im nadu da će doći do bolje situacije.

“Ono što smo poslije slušali od premijera ne daje nam baš sada puno te nade jer on kaže ako bi doprinosi plaćali rudnici, željeznice itd. onda oni ne bi mogli raditi što je za nas neprihvatljivo jer mi tražimo da svi moraju plaćati, naravno, kako je to zakonom utvrđeno obaveze prema zavodu PIO MIO”, kaže Rapa.

U Federaciji ima oko 400 hiljada penzionera, a njih više od 60 posto prima minimalnu penziju od 326 maraka. Koju, iako minimalnu ne primaju na vrijeme.