BiH

Vlada FBiH

Penzionerima u FBiH uz julske penzije jednokratna finansijska pomoć

16/07/2021

Za podršku penzionerima obezbijeđen je iznos od 42 miliona KM iz budžeta FBiH za 2021. godinu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrška penzionerima u Federaciji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovom uredbom uređuje se isplata novčanog iznosa penzije za juli 2021. godine korisnicima penzija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su rezidenti BiH, cilj uredbe, kategorije korisnika i izuzeci od isplate, visina iznosa, kao i vremenski okvir isplate. Iznos na penziju se isplaćuje u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika penzije, a radi dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije virusa COVID-19”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Kako je pojašnjeno novčani iznos isplaćuje se samo korisnicima penzija koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe. Iznos od 120 KM isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zajamčene penzije i zajamčenu penziju (478,91 KM), a iznos od 100 KM korisnicima penzija koji ostvaruju pravo preko visine zajamčene penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa.

“Novčani iznos koji se isplaćuje prema ovoj uredbi smatra se penzijom, u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te je sastavni dio penzije za juli 2021. godine, a isplatit će se 5. avgusta 2021. godine”.

Za podršku penzionerima obezbijeđen je iznos od 42 miliona KM iz budžeta FBiH za 2021. godinu.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da je današnjim usvajanjem Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu penzije kao podrške penzionerima u FBiH ispoštovan dogovor postignut s predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH održan 24. juna

“Na ovaj način omogućena je i nesmetana isplata jednokratne finansijske podrške uz isplatu julskih penzija 5. augusta ove godine. I na ovaj način Vlada Federacije BiH još jednom dokazuje da je spremna podržati ovu zaslužnu kategoriju stanovništva u skladu s realnim mogućnostima i bez kršenja zakonskih propisa”, rekao je Novalić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.