Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Pravda za Davida"

Perduv pred novinarima pocijepao presudu Vrhovnog suda RS: “Ovo je smeće”

New Project – 2021-06-25T190620.654

Mi ovu presudu Vrhovnog suda RS smatramo smećem i zato ćemo je pocijepati, rekao je Ozren Perduv i pocijepao dokument pred novinarima u Banjaluci, u petak, 25. juna

Grupa “Pravda za Davida” (PzD) podnijeće žalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH) zbog policijskog postupanja prema članovima grupe, najavio je 25. juna predstavnik Pravde za Davida Ozren Perduv, javlja RSE.

Predstavnici grupe smatraju da im je u junu 2019. godine policija narušila pravo na slobodu kretanja, na jednom od niza skupova u Banjaluci na kojima je “Pravda za Davida” tražila da se rasvetli smrt Davida Dragičevića, mladića iz Banjaluke koji je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo u martu 2018. godine.

Apelacija Ustavnom sudu slijedi nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske (RS), jednog od entiteta u BiH, odbacio zahtjev grupe da se preispita odluka Okružnog suda u Banjaluci iz decembra 2019. godine, kojom je utvrđeno da je “Pravdi za Davida” bilo zabranjeno kretanje, ali ne kao građanima Banjaluke, već kao članovima grupe.

“Mi ovu presudu Vrhovnog suda RS smatramo smećem i zato ćemo je pocijepati”, rekao je Ozren Perduv i pocijepao dokument pred novinarima u Banjaluci, u petak, 25. juna.

“Sudija Smiljana Mrša je navela da podnosiocima zahtjeva (članovi ‘Pravde za Davida’) jeste bilo zabranjeno kretanje, zbog toga što smo održavali nezakonito okupljanje. Nema dokaza nijednog da je održavano takvo okupljanje. Nijednog. Ovo su za nas sramne presude”, rekao je Perduv.

U PzD ističu da su njihova prava povrijeđena “postupanjem nečasnih pripadnika policije” u junu 2019. godine na šetalištu pored Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, kada su rastjerivani iz porte Hrama i sa obližnjih klupa.

“Danas je tačno dvije godine otkad smo zajedno s nevladinom organizacijom Transparency International podnijeli zahtjev za preispitivanje postupaka policijskih službenika nakon što su građani izbačeni iz porte Hrama Hrista Spasitelja. Nakon toga, ljudi su počeli da sjede na klupama, a veliki broj pripadnika policije je rastjerivao ljude da se udalje. Zbog svega toga, Transparency International je sve pratio i pripremio zahtjev za zaštitu ustavnih prava”, rekao je Perduv.

Nova apelacija Ustavnom sudu BiH, uslijediće nakon što je ta institucija 23. juna u presudi utvrdila da su Davoru Dragičeviću, ocu stradalog mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke, povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode garantovane Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Okupljanja građana pod sloganom “Pravda za Davida”, započela su u martu 2018. godine, nakon pronalaska tijela mladića Davida Dragičevića.

David Dragičević nestao je u Banjaluci u noći 18 marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas.

Na prvoj policijskoj konferenciji za novinare od 26. marta 2018. godine, navedeno je da se David potukao u noći kad je nestao, potom izvršio pljačku kuće, a nakon svega upao u rijeku Crkvenu uslijed čega se utopio. Tvrdilo se i da je David bio pod uticajem droga i alkohola.

Sa inkriminirajućim činjenicama nisu se složili Davidovi roditelji koji su istoga dana došli na Trg Krajine, te su im podršku dali i brojni građani.

Davidov otac, Davor Dragičević optužio je najviše funkcionere Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), za umiješanost i ubistvo njegovog sina.

Uz svakodnevna okupljanja građana i članova grupe “Pravda za Davida”, tokom 2018. godine održano je i nekoliko velikih skupova sa više desetina hiljada građana iz cijele BiH na Trgu Krajine. Skupovi su održavani i narednih godina.

Tužilaštvo BiH je 14. marta 2021. godine od Okružnog tužilaštva u Banjaluci preuzelo slučaj koji se odnosi na nestanak i smrt Davida Dragičevića.

Predmet se, kako su saopštili, odnosi na više osoba “zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca, te pomoć počiocu nakon izvršenog krivičnog djela”.