Performans o zabrani uzgoja životinja radi krzna: Zar ćete za ovo glasati?

performans zivotinje
Foto: I. Kralj

Kako bi potakli delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da usvoje zabranu uzgajanja životinja radi krzna, danas je Koalicija bez krzna BiH upriličila ispred Vječne vatre u Sarajevu performans uz protestnu notu „Zar će te za ovo glasati?“

Aktivisti su široj javnosti pokazali šta ostaje kao stvarna posljedica jednog krznenog proizvoda, te pozvali delegate Doma naroda PSBiH da donesu zabranu koja bi trebalo da stupi na snagu 1.januara 2018.godine.

– Cilj performansa je da zaustavimo produženje roka zabrane uzgoja životinja radi krzna u BiH – kazala je Maida Šabeta iz Koalicije bez krzna.

Ona je navela da su krznari u BiH pokrenuli inicijativu da se rok zabrane produži za još 10 godina

Naime, zabrana uzgoja životinja radi krzna donesena je 2008.godine s prijelaznim periodom do 1.januara 2018.godine, a trenutno je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim se, kako iz Koalicije bez krzna navode, nastoji rok zabrane produžiti za dodatnih 10 godina.

– Kome je potrebno da se ubijaju životinje zbog toga da bi se osjećali malo više ‘fancy’ – kazala je Aida Gavrić iz Koalicije bez krzna BiH i dodala da je morbidno i nemoralno ono što se radi, a to je da se životinjama odere koža dok su žive i tako ostave da umiru u mukama.

Iz Koalicije su naveli da će BiH imati identičan negativan scenarij kao Poljska koja je isprva odlučila široke ruke primiti farme uzgoja radi krzna, da bi se na kraju ispostavilo kako to nije otvorilo nova radna mjesta, ali je ostavilo velike posljedice po okoliš, posebice lokalnog stanovništva u blizini farmi.

Aktivnosti Koalicije bez krzna BiH podržala je i međunarodna organizacija PETA.