Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudija za BHRT

Perić: Pandemija je pokazala koliko smo nespremni

Branko Peric

Političari su sve učinili da obesmisle politiku, da je dovedu do apsurda

Nije nam trebala pandemija da shvatimo da su ljudska prava ugrožena i da je pravda sve dalje od građana, rekao je sudija Branko Perić u emisiji BHT1 uživo.

Perić ocjenjuje da se čovječanstvo nalazi u periodu civilizacijskog opadanja kada, kako kaže, više nismo spremni da reagujemo na prirodne katastrofe, niti da rješavamo važna pitanja koja se tiču ljudskih prava.

“Pandemija je bila test koliko su vladajuće politike sposobne da reaguju na krizne situacije i koliko su sposobni da se brinu o ljudskim pravima u takvim situacijama”, kaže Perić.

Na pitanje da li su bh. vlasti potrošile kredibilitet među građanima zbog odluka tokom pandemije, Perić smatra da tog kredibiliteta nikad nije ni bilo.

“Sad je definitivno ogoljena politika kao sistem. Političari su sve učinili da obesmisle politiku, da je dovedu do apsurda. Mi danas na političkoj sceni imamo trgovinu, sve se svelo na političku korist i pijacu”, tvrdi Perić.

Epidemiološke mjere, koje su trenutno na snazi u BiH, ocijenio je besmislenim i, prema njegovom mišljenju, predstavljaju udar na ljudska prava.

“Sistem ne može da kontroliše neke banalne situacije, a misli da može da kontroliše situaciju na ulicama, da li neko nosi masku ili ne ili koliko je ljudi okupljeno u kafani u nekom trenutku. To su potpune besmislice i vi vidite da politika ne zna šta da čini ali zna da prijeti silom. Sjećate se kad je počela pandemija, policijski časovi uvedeni, zabranjeno kretanje starijim ljudima koji žive od kretanja. Potpuni apsurd”, upozorava Perić i dodaje:

“Deset mjeseci od početka epidemije mi vidimo da su sve mjere bile besmislene. Sve je više zaraženih, statistike su sve gore. Mi zapravo ne znamo šta su prave statistike, a šta se skriva iza toga. Kad slušate njihove statistike, ispada da danas svako umire od korone, da se od drugih bolesti uopšte ne umire u ovih godinu dana. Opšti je haos na globalnom nivou, nikad se nije dogodilo da jedna pandemija parališe čitavu planetu. Ako vlast išta treba da ima spremno, to je da reaguje na prirodne nepogode i pandemije koje se javljaju redovno. Mi smo sad vidjeli da naše zdravstvo nije imalo osnovne stvari da reaguje na epidemiju”, kazao je sudija Branko Perić, gostujući u emisiji BHT1 uživo.